• Foto: Flik47/Colourbox

Unionen kritisk till nedläggning av myndighet

Publicerad 13 december 2018, kl 13:06

Den nya Jämställdhetsmyndigheten kommer att lägga ner. Det blir konsekvensen av att riksdagen röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Unionen beklagar beslutet.

Jämställdhetsmyndigheten bildades den 1 januari i år och ligger i Angered i Göteborg. Myndigheten, som har ett 50-tal anställda, kommer nu att avvecklas till följd av M och KD:s budgetförslag som riksdagen röstade ja till under onsdagseftermiddagen. Beslutet innebär ett budgetutrymme på 40 miljoner kronor för 2019 och inga pengar alls för 2020. Det innebär att myndigheten får ett år på sig att avveckla verksamheten.

Läs mer: "En ny regering måste rusta Sverige för sämre tider"

– Jag vill avvakta med att dra några slutsatser. Men jag kan konstatera att jämställdhetsmyndigheten har varit efterfrågad av olika aktörer, politiska partier och organisationer under många år, för att effektivisera och följa upp jämställdhetspolitiken, säger generaldirektör Lena Ag till Sveriges Radio.

Läs mer: Sexuella trakasserier i fokus för ny myndighet

Lina Andersson, jämställdhetsexpert på Unionen, är kritisk till beslutet.

– Det är väldigt beklagligt att myndigheten läggs ner. Den hade kunnat fylla en viktig funktion vad gäller uppföljning, samordning och stöd till andra myndigheter med jämställdhetsarbetet. Myndighetens uppdrag fyller en funktion som tidigare har saknats och som vi bedömer behövs, säger hon.

Unionen ställde sig bakom förslaget att myndigheten skulle inrättas.

– Det finns en ojämställdhetsproblematik som påverkar mängder av människors möjligheter och rättigheter negativt på flera olika sätt i deras vardag. En konsekvens av att myndigheten läggs ner är att arbetet med att förändra bristen på jämställdhet får sämre förutsättningar, säger Lina Andersson.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor förväntar sig lägre lön än män

  Kvinnliga studenter förväntar sig lägre ingångslön än sina manliga studiekamrater. Det visar en studie där 25 000 studenter på svenska universitet och högskolor ingått.

 • Läs även...

  Allt färre kvinnor i IT-branschen

  Andelen kvinnor i IT- och telekombranschen minskar stadigt. Det bästa sättet att ändra på det är att få fler att förstå hur spännande branschen är. Det menar Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT- och telekomföretagen.

 • Läs även...

  Bilprovningen vill locka kvinnor

  Att som kvinna jobba i en mansdominerad bransch kan vara tufft. Men besiktningsteknikern Malin Lindahl menar att kollegorna inte är något problem, däremot kan kunder ibland fälla taskiga kommentarer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.