Annons
Annons
 • Unionen tror inte att ett ingångsavdrag är lösningen för att få personer långt ifrån arbetsmarknaden i jobb. Foto: Colourbox

Unionen kritiskt till ingångsavdrag

Publicerad 5 februari 2020, kl 07:37

Sänk arbetsgivaravgiften för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, föreslår regeringen. En dålig idé anser Unionen.

Regeringen vill införa ett så kallat ingångsavdrag, vilket innebär en nedsättning av arbetsgivaravgifter och löneavgifter för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Målgruppen är unga personer som inte har etablerat sig på arbetsmarknaden, långtidsarbetslösa och personer som kommit till Sverige och har uppehållstillstånd.

För att komma på tal för ingångsavdraget föreslår regeringen att den anställde ska vara mellan 18 och 65 år, och under de senaste fem åren inte haft en sammanlagd inkomst över 100 000 kronor. Tanken är också att tröskeln för att ta del av stödet ska vara lägre än vad som gäller arbetsmarknadsstöd. Bland annat ställs inga krav på att vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Förslaget föreslås träda ikraft den 1 juli 2020.

Unionen ställer sig positiva till syftet att skapa nya jobb, men riktar i sitt remissvar en del kritik mot hur det ska gå till. Liknande subventioner har tidigare gett ganska få jobb, men kostat väldigt mycket pengar. Man pekar också på att systemet kommer att bli snårigt och krocka med andra typer av anställningsstöd, exempelvis etableringsjobben. Unionen uttrycker även en oro att stödet budgetmässigt kommer att tränga undan etableringsjobben, om regeringen tänker genomföra två stora stöd under samma år, till liknande målgrupp.

En annan oro är att arbetsgivaren enligt förslaget inte ska prövas, vilket innebär att man inte kan ställa något krav på anständiga villkor. Unionen anser därför att krav på kollektivavtal bör gälla för arbetsgivare som nyttjar stödet.

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-02-25.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Babblarnas tecknare får oväntat stöd

  En av illustratörerna till Babblarna dömdes att betala miljonbelopp då han förlorade striden om sitt alster. Nu kan Unionenmedlemmen få oväntad hjälp av Svenska Tecknares styrelse för att bekosta en del av rättegångskostnaden.

 • Läs även...

  Missnöjda medlemmar fick pengar av Unionen

  Förra året betalade Unionen ut 162 761 kronor till medlemmar som ansåg sig blivit felaktigt behandlade av förbundet. En minskning med 88 procent jämfört med för fem år sedan.

 • Läs även...

  Babblarnas tecknare ångrar inget trots dom

  En av Babblarnas illustratörer Ola Schubert stämdes i Arbetsdomstolen av sin förra arbetsgivare. Han förlorade och dömdes att betala 3,8 miljoner kronor. Men han skulle göra om det för att försvara sina rättigheter.

 • Läs även...

  Hade för låg energi – blev uppsagd

  Den nya chefen ansåg att projektledaren saknade tillräcklig energi för sina arbetsuppgifter och valde att säga upp honom. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på över 250 000 kronor.

 • Läs även...

  Företag inför gratis mensskydd på jobbet

  568 toaletter runt om på landets arbetsplatser är för närvarande menssäkrade. Att det finns gratis mensskydd på jobbet, likväl som det finns plåster, är en fråga om jämställdhet och en utmärkt idé, menar bland andra Unionen.

 • Läs även...

  Sänkta studielån ska locka till landsbygden

  Om man flyttar till landsbygden för att bo och arbeta ska ens studielån skrivas ned med upp till 30 000 kronor per år. Det föreslår Kommunutredningen. Idén välkomnas av Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten.

 • Läs även...

  IT fortsatt hett 2025

  Jobbar du som kommunikatör, receptionist eller mäklare? Då kan det vara dags att fundera på att sadla om. Vill du vara säker på jobb om fem år ska du plugga till ingenjör, IT-specialist eller systemutvecklare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.