Annons
Annons
 • Unionen förbereder sina medlemmar på strejk mot Almega Tjänsteföretagen. Foto: Henrik Montgomery / TT & Jessica Gow / TT

Unionen laddar för strejk

Publicerad 31 mars 2016, kl 13:07

Allt mer tyder på att Unionen och Sveriges Ingenjörer förbereder sig på strejk mot Almega Tjänsteföretagen. Kommer man inte vidare i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med avsättningar till flexpension lägger facken troligen ett varsel om konflikt efter helgen.

I veckan deklarerade Unionens ordförande Martin Linder att Unionens medlemmar laddar för strejk i och med att förhandlingstiden med Almega ”i princip är över”. Martin Linder hävdar att Unionen försökt gå Almega till mötes och lagt ett förslag där individen själv kan bestämma om hen hellre vill ta ut pensionsavsättningen i lön, men att Almega avvisade förslaget direkt.

Anna-Karin Hatt, vd på Almega, bemötte inlägget med att Martin Linder ger en förenklad bild av situationen och att Almega inte alls lämnat förhandlingsbordet utan att det tvärtom är Unionen och Sveriges Ingenjörer som inte vill förhandla vidare.

I morgon, fredag, går avtalet med Almega ut. Har parterna inte lyckats komma överens innan dess verkar det med stor sannolikhet som att facken kommer att varsla om konflikt.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, sade under onsdagen att man rustar för fullt inför en eventuell konflikt men att det kan dröja ytterligare några dagar innan man lägger ett varsel.

– Det kan hända att vi låter dem få helgen på sig också, men sen är loppet kört, säger Frankelius till TT.

Unionens medlemmar inom Almega Tjänsteföretagen jobbar till exempel på IT-företag, bilprovning, SOS Alarm, resebyråer, callcenters, förlagsbranschen och gym.

Läs mer: Unionen kastades ut från Opus bilprovning

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Klarar du Kollegas kuliga sloganquiz?

  En del är så bra att vi aldrig glömmer dem. Andra minns vi ändå och några har vi glömt. Hur bra är du på företagens slogans? Testa dina kunskaper i Kollegas sloganquiz!

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.