Annons
 • Den medlemsgrupp som ökade mest under 2017 var studenter. Foto: Anders Wiklund/TT

Unionen ökade drygt 5 000

Publicerad 18 januari 2018, kl 09:49

Unionen ökade med drygt 5 000 medlemmar förra året och den största ökningen står studenterna för. Nu uppgår medlemsantalet till 650 000.

Unionens värvning har varit framgångsrik de senaste åren med en ökning på runt 20 000 nya medlemmar per år. Att förbundet siktade högt även inför 2017 var inte oväntat men när det efter sommaren visade sig att värvningen inte kommit upp i samma volymer som tidigare tvingades förbundsstyrelsen revidera målet. Nu när året är slut kommer facit på hur det gick i fjol: Unionen ökade med 5 300 medlemmar.

– Det är ingen liten medlemsökning och den ska vi vara stolta över, sammanfattar Fredrik Nilsson, verksamhetschef på Unionen.

Sammantaget uppgår medlemsantalet nu till närmare 650 000. Antalet yrkesverksamma medlemmar ökade med drygt 1 100 och är nu 539 000. Studenterna var den medlemsgrupp som stod för den största ökningen på över 3 200 medlemmar under 2017 och samlar nu totalt 46 400 personer.

– Det är glädjande att vi växer i de grupper som har ett långt yrkesliv framför sig och som facken traditionellt sett har haft svårt att nå, säger Fredrik Nilsson.

Orsaken till att medlemsökning landade på, i jämförelse med tidigare år, blygsamma 5 000 beror delvis på att många valt att lämna förbundet. Hur det kommer sig ska nu analyseras i detalj, enligt Fredrik Nilsson.

Ungefär hälften av dem som lämnar organisationen slutar jobba eller börjar ett arbete utanför Unionens område och de går det inte att göra så mycket åt. När det gäller den andra hälften, personer som skulle kunna vara kvar, behöver vi bli bättre på för att visa på nyttan av ett fackligt medlemskap. Vi kommer nu att djupdyka i vad det finns för förklaringar och vad vi kan lära av det, säger han.

Under 2017 har Unionen haft ett särskilt fokus på att värva personer med högskoleutbildning. Där har man inte nått ända fram:

– Vi har inte nått våra mål fullt ut och där behöver vi bli ännu bättre än vad vi var 2017, säger Fredrik Nilsson.

Unionens medlemsutveckling under tio år

2008: 483 000
2013: 534 000
2014: 569 000
2015: 601 000
2016: 622 000
2017: 644 000
2018: 650 000
Siffrorna avser antal medlemmar 1 jan.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Unionen stämmer färre

  Nya regler, högkonjunktur och avtalsrörelse kan vara orsaken till att färre företag stäms av Unionen i år.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Nytt kollektivavtal för gymanställda

  Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Unionens rykte bättre än Svenskt Näringslivs

  Unionen har ökat sitt anseende något sedan i fjol. Förbundet kommer först på andraplats av de regelrätta fackförbunden. Av samtliga organisationer är förtroende för Friluftsfrämjandet störst.

 • Läs även...

  Chatbot svarar på frågor om arbetsmiljö

  Chatboten Liv hävdar att hon är först ut bland chatbotar i Sverige att svara på frågor om arbetsmiljö. Unionens fackliga rådgivare känner sig dock inte hotade av konkurrensen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.