• Den medlemsgrupp som ökade mest under 2017 var studenter. Foto: Anders Wiklund/TT

Unionen ökade drygt 5 000

Publicerad 18 januari 2018, kl 09:49

Unionen ökade med drygt 5 000 medlemmar förra året och den största ökningen står studenterna för. Nu uppgår medlemsantalet till 650 000.

Unionens värvning har varit framgångsrik de senaste åren med en ökning på runt 20 000 nya medlemmar per år. Att förbundet siktade högt även inför 2017 var inte oväntat men när det efter sommaren visade sig att värvningen inte kommit upp i samma volymer som tidigare tvingades förbundsstyrelsen revidera målet. Nu när året är slut kommer facit på hur det gick i fjol: Unionen ökade med 5 300 medlemmar.

– Det är ingen liten medlemsökning och den ska vi vara stolta över, sammanfattar Fredrik Nilsson, verksamhetschef på Unionen.

Sammantaget uppgår medlemsantalet nu till närmare 650 000. Antalet yrkesverksamma medlemmar ökade med drygt 1 100 och är nu 539 000. Studenterna var den medlemsgrupp som stod för den största ökningen på över 3 200 medlemmar under 2017 och samlar nu totalt 46 400 personer.

– Det är glädjande att vi växer i de grupper som har ett långt yrkesliv framför sig och som facken traditionellt sett har haft svårt att nå, säger Fredrik Nilsson.

Orsaken till att medlemsökning landade på, i jämförelse med tidigare år, blygsamma 5 000 beror delvis på att många valt att lämna förbundet. Hur det kommer sig ska nu analyseras i detalj, enligt Fredrik Nilsson.

Ungefär hälften av dem som lämnar organisationen slutar jobba eller börjar ett arbete utanför Unionens område och de går det inte att göra så mycket åt. När det gäller den andra hälften, personer som skulle kunna vara kvar, behöver vi bli bättre på för att visa på nyttan av ett fackligt medlemskap. Vi kommer nu att djupdyka i vad det finns för förklaringar och vad vi kan lära av det, säger han.

Under 2017 har Unionen haft ett särskilt fokus på att värva personer med högskoleutbildning. Där har man inte nått ända fram:

– Vi har inte nått våra mål fullt ut och där behöver vi bli ännu bättre än vad vi var 2017, säger Fredrik Nilsson.

Unionens medlemsutveckling under tio år

2008: 483 000
2013: 534 000
2014: 569 000
2015: 601 000
2016: 622 000
2017: 644 000
2018: 650 000
Siffrorna avser antal medlemmar 1 jan.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Unionen stämmer färre

  Nya regler, högkonjunktur och avtalsrörelse kan vara orsaken till att färre företag stäms av Unionen i år.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Nytt kollektivavtal för gymanställda

  Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  SLF och Unionen går samman

  Den 1 juni slås Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) och Unionen ihop. Ett medlemskap i SLF övergår då automatiskt till Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.