• Foto: Johan Engman/TT

Unionen om bjudresa: ”Vi ser allvarligt på det här”

Publicerad 25 november 2017, kl 10:42

Fackligt förtroendevalda, bland annat från Unionen, ska ha låtit sig bjudas på en resa med Viking Line. Rederiets förhoppning är att fackförbunden ska anordna konferensresor på finlandsfärjan.
– Vi ser allvarligt på uppgifterna att det ska ha funnits en förtroendevald från Unionen med på den här resan, säger kanslichef Hanna Brandt Gonzalez.

Det är Aftonbladet som i dag avslöjar att Viking Line har arrangerat en bjudresa med ett tjugotal förtroendevalda från bland annat Polisförbundet, Lärarförbundet*, Unionen, Kommunal och Pappers. För 250 kronor per person har de fackliga representanterna fått en trerättersmiddag med vinpaket, hytt med havsutsikt samt frukost och lunch nästföljande dag.

– Vi har ett tydligt regelverk, en policy som är beslutad av förbundsstyrelsen, där det bland annat står att man inte får ha personliga intressen som kan påverka vilken vara man köper. Det står också att resor och logi ska betalas av Unionen när man är ute i förbundets namn, allt för att undvika att ta emot gåvor och tjänster som kan påverka inköpsbeslut, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Förbundet har ännu inte kunna bekräfta uppgifterna om att en Unionenrepresentant funnits med bland gästerna på resan. Men skulle så vara fallet ser man allvarligt på det.

– Nu kartlägger vi och tar reda på fakta. Om det kommer fram att vi har brustit måste vi jobba vidare med våra rutiner. Vi vill att de policys vi tar fram ska vara kända för alla i förbundet, och att de följs.

*I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att det var Lärarnas Riksförbund som deltagit på resan.

Följ utvecklingen på kollega.se

 

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Svenska modellen hotad av medlemstapp

  Om tio år kommer bara 63 procent av löntagarna att vara med i ett fackförbund. Den prognosen gör Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. Men det finns tecken på att medlemsraset stoppats.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.