Annons
 • Foto: Johan Engman/TT

Unionen om bjudresa: ”Vi ser allvarligt på det här”

Publicerad 25 november 2017, kl 10:42

Fackligt förtroendevalda, bland annat från Unionen, ska ha låtit sig bjudas på en resa med Viking Line. Rederiets förhoppning är att fackförbunden ska anordna konferensresor på finlandsfärjan.
– Vi ser allvarligt på uppgifterna att det ska ha funnits en förtroendevald från Unionen med på den här resan, säger kanslichef Hanna Brandt Gonzalez.

Det är Aftonbladet som i dag avslöjar att Viking Line har arrangerat en bjudresa med ett tjugotal förtroendevalda från bland annat Polisförbundet, Lärarförbundet*, Unionen, Kommunal och Pappers. För 250 kronor per person har de fackliga representanterna fått en trerättersmiddag med vinpaket, hytt med havsutsikt samt frukost och lunch nästföljande dag.

– Vi har ett tydligt regelverk, en policy som är beslutad av förbundsstyrelsen, där det bland annat står att man inte får ha personliga intressen som kan påverka vilken vara man köper. Det står också att resor och logi ska betalas av Unionen när man är ute i förbundets namn, allt för att undvika att ta emot gåvor och tjänster som kan påverka inköpsbeslut, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Förbundet har ännu inte kunna bekräfta uppgifterna om att en Unionenrepresentant funnits med bland gästerna på resan. Men skulle så vara fallet ser man allvarligt på det.

– Nu kartlägger vi och tar reda på fakta. Om det kommer fram att vi har brustit måste vi jobba vidare med våra rutiner. Vi vill att de policys vi tar fram ska vara kända för alla i förbundet, och att de följs.

*I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att det var Lärarnas Riksförbund som deltagit på resan.

Följ utvecklingen på kollega.se

 

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Här är Unionens nya styrelse

  Det blir oförändrat i Unionens topp. Det står klart sedan förbundets kongress beslutat att gå på valberedningens linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.