Annons
Annons
 • Foto: Johan Engman/TT

Unionen om bjudresa: ”Vi ser allvarligt på det här”

Publicerad 25 november 2017, kl 10:42

Fackligt förtroendevalda, bland annat från Unionen, ska ha låtit sig bjudas på en resa med Viking Line. Rederiets förhoppning är att fackförbunden ska anordna konferensresor på finlandsfärjan.
– Vi ser allvarligt på uppgifterna att det ska ha funnits en förtroendevald från Unionen med på den här resan, säger kanslichef Hanna Brandt Gonzalez.

Det är Aftonbladet som i dag avslöjar att Viking Line har arrangerat en bjudresa med ett tjugotal förtroendevalda från bland annat Polisförbundet, Lärarförbundet*, Unionen, Kommunal och Pappers. För 250 kronor per person har de fackliga representanterna fått en trerättersmiddag med vinpaket, hytt med havsutsikt samt frukost och lunch nästföljande dag.

– Vi har ett tydligt regelverk, en policy som är beslutad av förbundsstyrelsen, där det bland annat står att man inte får ha personliga intressen som kan påverka vilken vara man köper. Det står också att resor och logi ska betalas av Unionen när man är ute i förbundets namn, allt för att undvika att ta emot gåvor och tjänster som kan påverka inköpsbeslut, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Förbundet har ännu inte kunna bekräfta uppgifterna om att en Unionenrepresentant funnits med bland gästerna på resan. Men skulle så vara fallet ser man allvarligt på det.

– Nu kartlägger vi och tar reda på fakta. Om det kommer fram att vi har brustit måste vi jobba vidare med våra rutiner. Vi vill att de policys vi tar fram ska vara kända för alla i förbundet, och att de följs.

*I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att det var Lärarnas Riksförbund som deltagit på resan.

Följ utvecklingen på kollega.se

 

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Amazon och Bezos kritiseras av EU

  Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

 • Läs även...

  Amazon anklagas för övervakning av fackligt anslutna

  Fackanslutna jämställs med terrorister när Amazon övervakar sina anställda. Nu kräver en lång rad fackföreningar, däribland Unionen, att EU-kommissionen utreder bolagets metoder.