Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen öppnar för avtal utan pott

Ett nytt alternativt löneavtal för VVS-sektorn öppnar möjligheten att skippa både lönepott och garanterad löneökning. Avtalet som omfattar cirka 5 000 tjänstemän kan börja tillämpas 2015.
Niklas Hallstedt Publicerad 10 september 2014, kl 12:29
Fredrik Sandberg/TT
Ett nytt löneavtal med VVS-sektorn öppnar för skippad lönepott och garanterad löneökning. Fredrik Sandberg/TT

Avtalet är valbart för arbetsplatserna. Är inte fack och arbetsgivare överens om att införa det gäller i stället det vanliga kollektivavtalet.

- Det finns inga pottsiffror i avtalet och inte heller någon siffersatt individgaranti. Däremot finns här en åtgärdsgaranti och en väl beskriven löneprocess. Är det någon tjänsteman som får låg eller ingen löneökning ska det tas fram en skriftlig handlingsplan, säger Patrik Pedersen, som är Unionens avtalsansvarige för VVS-branschen.

- Vi har också fått in förbättrade skrivningar i det vanliga avtalet bland annat vad gäller lönesamtalen. Vi vill att det ska vara en bra process där varje tjänsteman vet på vilka grunder lönen sätts, och vad man kan göra för att påverka sin lön.

Efter avtalsperiodens slut ska avtalet utvärderas.

- Det blir en provomgång, sedan får vi se om det här är en bransch för vilken det fungerar eller inte, säger Patrik Pedersen.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med avtalet.

- Att kunna arbeta med individuell lönesättning genom lokal lönebildning är ett utmärkt verktyg för våra företag. Rätt hanterat blir det en tydlig koppling mellan höjd lön och rätt och bra arbetsinsatser, säger Michael Jensen, förhandlare på VVS Företagen i ett pressmeddelande.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.