Annons
Annons
  • Bloggaren Clara Henry, retorikexperten Elaine Eksvärd, Unionens jämställdhetsexpert Peter Tai Christensen och Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz är några av de som svarar på frågor om mansplaining för Unionens stödlinje. (Bläddra till nästa bild.) Foto: TT/skärmdump

  • Foto: Illustration: Nina Hemmingsson

  • Foto: Illustration: Nina Hemmingsson

  • Foto: Illustration: Nina Hemmingsson

Unionen öppnar stödlinje mot mansplaining

Publicerad 14 november 2016, kl 13:01

Unionen inleder en kampanj som tar avstamp i härskartekniker på jobbet. I kampanjen ingår bland annat en telefonlinje dit den kan ringa som exempelvis blivit utsatt för så kallad mansplaining.

Enligt en undersökning som Unionen gjorde förra året upplever drygt 20 procent av de kvinnliga privatanställda tjänstemännen att de har blivit utsatta för könsrelaterad diskriminering och trakasserier på jobbet.

Det kan exempelvis handla om så kallad mansplaining (se faktaruta) och andra manliga härskartekniker.

För att få fler att känna igen och motarbeta detta satsar nu Unionen på en kampanj i vilken ett Facebookevent, serietecknade exempel på härskartekniker och en ”mansplainingakut” ingår.

Måndagen den 14 november öppnas ”mansplaningakuten”, en tillfällig telefonlinje för män och kvinnor som vill dela med sig av sina erfarenheter och ställa frågor.

Telefonlinjen kommer bland annat vara bemannad av Unionens jämställdhetsexpert Peter Tai Christensen och en rad engagerade opinionsbildare i ämnet, däribland Elaine Eksvärd, Nina Åkestam, Clara Henry, Manne Forssberg och Seher Yilmaz.

– Vi har valt de svarande utifrån att de har profilerat sig i ämnet. Men de är inte Unionens företrädare utan svarar utifrån sig själva, påpekar Nina Kullberg, varumärkesansvarig på Unionen.

Varför kommer man att ringa till ”mansplainingakuten” ?
– En del kanske vill berätta om något de har varit med om och fråga hur de skulle ha kunnat agera och få lite retoriktips, säger Nina Kullberg.

– Sedan tror jag också att det kommer ringa en del män,  som kommer att undra varför vi skuldbelägger dem när de inte tycker att de själva ägnar sig åt härskarteknik utan att de kanske själva blir utsatta för det. Och det är viktigt att komma ihåg att härskarteknik inte är genusbundet, att både män och kvinnor kan bli utsatta för det. Men det viktiga är att vi öppnar ögonen för det här och får igång en diskussion.

Unionen planerar nu för att dra igång en retorikutbildning för förtroendevalda, eventuellt under våren.

– Vi har inga färdiga lösningar, men ju mer man pratar om det desto bättre blir det. Då är det bra om de förtroendevalda får upp ögonen för problemet så att man kan bemöta  härskarteknik på arbetsplatserna. Många ägnar sig nog åt  ”mansplaining”  utan att tänka på det och om de får självinsikt så kanske de slutar med det, säger Nina Kullberg.

Läs mer: Kvinnor oftare utsatta för härskarteknik på jobbet

Mansplaining

Ordet mansplaining är bildat av engelska ”man” och ”explaining” och innebär att en man eller kvinna förklarar något för en person på ett överlägset och/eller förminskande sätt.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Kommentarer

Trams. Känns skönt att jag valde Sverige Ingenjörer framför denna Kalle-Anka-union.

Vad i helvete håller ni på med!?

Bra initiativ! En lättsam ingång till att börja arbeta med ett djupt rotat och nog så dystert problem.

Vänsterfeministisk propaganda... Förakt mot män... Unionen är inte längre en organisation som jag vill vara med i. Jag tror att man kan vara med i A-kassan utan att vara medlem. I så fall är det nog det bästa för min del. Kanske kan detta bli ett tips till andra...

A-kassan och fackförbundet Unionen är två olika organisationer. Det går att ha kvar A-kassan. Man mister inkomstförsäkringen när man går ur men den går att teckna privat. Dessutom finns det andra fackförbund att gå med i.
Hur som helst så har jag begärt utträde idag. Vill inte vara med i en organisation som bidrar till att skuldbelägga och misstänkliggöra människor som grupp. Jag ställer inte upp på könsdiskriminering och "vi-och-dom" tänk. Efter 15 år som medlem så är jag väldigt besviken på Unionen.

Är det sådan här skit man lägger våra månadsavgifter på. Är nog dags att gå ur.

Är ju som gamla tider när vissa fackförbund hade tvångsanslutning till visst parti. Nu är det tvångsanslutning till PK. Nästa Unionen kampanj blir väl rasifiering och värdegrund.

Nära utträde nu när min medlemsavgift läggs på sådant här.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2016-12-05. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.