Annons
 • Unionen fortsätter växa. Foto: Colourbox

Unionen oväntat stort

Publicerad 22 januari 2019, kl 16:25

15 000 nya medlemmar anslöt sig till Unionen förra året som nu är över 660 000 medlemmar stort. Trots att ökningen var större än väntat vill förbundet fortsätta växa och fokuserar på högskoleutbildade tjänstemän.

Unionen fortsätter att växa. Under 2018 tillkom 15 000 medlemmar, vilket gör att förbundet sätter nytt medlemsrekord med 664 000 medlemmar. 552 000 av dem är yrkesverksamma. 

Vad beror medlemstillströmningen på?
– Vi är en organisation som bygger vår styrka genom att prioritera att öka vår organisationsgrad och vi värvar på många sätt: digitalt, på telefon och på arbetsplatserna genom våra förtroendevalda, säger Fredrik Nilsson, enhetschef för Unionens organiseringsenhet.

Prognosen för 2018 när det gäller yrkesverksamma medlemmar var lägre satt än resultatet. Mål som låg strax under 545 000 men hamnade på 551 522 medlemmar, en ökning med 12 677 medlemmar

– Förra året var vi lite försiktiga för att skapa utrymme för andra viktiga funktioner så som stödet för förtroendevalda. Men vi har hunnit med båda, konstaterar Fredrik Nilsson.

Inför 2019 är ambitionen att fortsätta vara ett växande förbund.

– Att vara många har i och för sig inget egenvärde. Det handlar ju om vad vi kan åstadkomma med den samlande styrkan, bland annat kan det hjälpa oss att förhandla fram så bra villkor som möjligt i den kommande avtalsrörelsen.

Finns det något negativt med att växa snabbt?
– En utmaning som vi har haft är att när det är många som vill bli medlemmar är det några av dem som Unionen inte organiserar. Då hänvisar vi vidare till det förbund som organiserar dem.

Ett annat fokus i medlemsvärvningen är de som är högskoleutbildade, varför det?
– Vi vill ju spegla de privatanställda tjänstemännen så som sammansättningen ser ut och därför sätter vi extra fokus på dem som är högskoleutbildade. En stor grupp är nyutexaminerade akademiker, som får sina första jobb inom privat sektor, till exempel på Volvo och Ikea, säger Fredrik Nilsson.

Unionens medlemmar i siffror:

 • Under år 2018 ökade Unionen med 15 325 medlemmar.
 • Unionen har 551 522 yrkesverksamma medlemmar - en ökning med 12 677 medlemmar.
 • 48 333 av Unionens medlemmar är studenter - en ökning med 1 926 medlemmar.
 • 9 680 medlemmar är egenföretagare - en ökning med 95 medlemmar.
 • 64 609 medlemmar är pensionärer - en ökning med 721 medlemmar.
Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  SLF och Unionen går samman

  Den 1 juni slås Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) och Unionen ihop. Ett medlemskap i SLF övergår då automatiskt till Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.