Annons
Annons
  • De enda siffror Almega vill se i avtalet är sidnumreringen, enligt Gun Karlsson i Unionenklubben på SVT. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Unionen på SVT: ”Almegas krav är värre än någonsin”

Publicerad 8 april 2016, kl 15:19

Även om man var överens om flexpension hade man tagit till konflikt. Det menar Unionenklubben på SVT och hänvisar till att Almega vill försämra såväl ersättningar som arbetstider och till och med ändra turordningsreglerna i sitt avtal på Sveriges Television.

– Det brukar komma sådana här krav från Almega och är egentligen inte så överraskande, men den här gången är de värre än någonsin. De vill tömma det centrala avtalet helt på siffror, förutom sidnumreringen, säger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.

Enligt henne kräver Almega att löneavtalet ska vara utan siffror och vill i stället göra överenskommelser med varje enskild medlem. Dessutom vill Almega att de ersättningar som i dag finns för övertid och ob ska sänkas och att avtalet ska löpa tillsvidare.

Mest anmärkningsvärt är kanske ändå arbetsgivarorganisationens krav på ändrade turordningsregler, så att en arbetsgrupp eller till och med en enskild person kan räknas som en turordningskrets. Utöver det menar Gun Karlsson att Almega vill förändra arbetstiderna till det sämre.

– Vi har redan arbetstider som gör att man kan schemalägga folk dygnet runt men Almega vill att vi får kortare framförhållning innan vi får veta när vi ska jobba. Och så vill de kunna schemalägga dem som jobbar kontorsarbetstid även på helger.

Förutom sitt förtroendeuppdrag på SVT sitter Gun Karlsson i Unionens styrelse. Hon har hört att Almega vill tömma avtalen på siffor även på andra områden men säger att det är extremt på SVT i och med kraven på ändrade turordningsregler och arbetstider.

– Nu sammanfaller det med vårt krav på flexpension, men även om det inte hade gjort det så hade vi inte kunnat gå vidare utan behövt ta till konflikt för att försvara våra rättigheter.

Att Almega går ut så hårt just i år tolkar Gun Karlsson som att arbetsgivarorganisationen är orolig över att antalet medlemmar i Unionen är så många och att facken över huvud taget växer.

– De känner nog att de måste sätta ner foten och verkligen visa att det är arbetsgivarens villkor som gäller, att det är de som leder och fördelar arbetet.

Hanna Nyberg, ordförande i Journalistklubben på SVT, säger att Almega har fört fram liknande krav även till dem.

– Det är hårda krav men vi sitter i pågående förhandlingar och vill ha ett avtal på plats så snart som möjligt.

– Vår avtalsdelegation har sagt att vi är beredda att diskutera två av de kraven - hur man beräknar semesterdagar och hur man beräknar föräldratillägg, säger Hanna Nyberg.

Lediga jobb
  • Läs även...

    Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

    Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.