Annons
 • De enda siffror Almega vill se i avtalet är sidnumreringen, enligt Gun Karlsson i Unionenklubben på SVT. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Unionen på SVT: ”Almegas krav är värre än någonsin”

Publicerad 8 april 2016, kl 15:19

Även om man var överens om flexpension hade man tagit till konflikt. Det menar Unionenklubben på SVT och hänvisar till att Almega vill försämra såväl ersättningar som arbetstider och till och med ändra turordningsreglerna i sitt avtal på Sveriges Television.

– Det brukar komma sådana här krav från Almega och är egentligen inte så överraskande, men den här gången är de värre än någonsin. De vill tömma det centrala avtalet helt på siffror, förutom sidnumreringen, säger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.

Enligt henne kräver Almega att löneavtalet ska vara utan siffror och vill i stället göra överenskommelser med varje enskild medlem. Dessutom vill Almega att de ersättningar som i dag finns för övertid och ob ska sänkas och att avtalet ska löpa tillsvidare.

Mest anmärkningsvärt är kanske ändå arbetsgivarorganisationens krav på ändrade turordningsregler, så att en arbetsgrupp eller till och med en enskild person kan räknas som en turordningskrets. Utöver det menar Gun Karlsson att Almega vill förändra arbetstiderna till det sämre.

– Vi har redan arbetstider som gör att man kan schemalägga folk dygnet runt men Almega vill att vi får kortare framförhållning innan vi får veta när vi ska jobba. Och så vill de kunna schemalägga dem som jobbar kontorsarbetstid även på helger.

Förutom sitt förtroendeuppdrag på SVT sitter Gun Karlsson i Unionens styrelse. Hon har hört att Almega vill tömma avtalen på siffor även på andra områden men säger att det är extremt på SVT i och med kraven på ändrade turordningsregler och arbetstider.

– Nu sammanfaller det med vårt krav på flexpension, men även om det inte hade gjort det så hade vi inte kunnat gå vidare utan behövt ta till konflikt för att försvara våra rättigheter.

Att Almega går ut så hårt just i år tolkar Gun Karlsson som att arbetsgivarorganisationen är orolig över att antalet medlemmar i Unionen är så många och att facken över huvud taget växer.

– De känner nog att de måste sätta ner foten och verkligen visa att det är arbetsgivarens villkor som gäller, att det är de som leder och fördelar arbetet.

Hanna Nyberg, ordförande i Journalistklubben på SVT, säger att Almega har fört fram liknande krav även till dem.

– Det är hårda krav men vi sitter i pågående förhandlingar och vill ha ett avtal på plats så snart som möjligt.

– Vår avtalsdelegation har sagt att vi är beredda att diskutera två av de kraven - hur man beräknar semesterdagar och hur man beräknar föräldratillägg, säger Hanna Nyberg.

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.