Annons
Annons
 • Foto: Claudio Bresciani/TT

Unionen på SVT: "Onyanserad bild"

Publicerad 4 november 2019, kl 13:35

Anställda på SVT larmar om bristande arbetsmiljö och dåligt ledarskap. Även mobbning ska ha förekommit från ledningens sida. Unionens klubbordförande känner igen problemen men menar att bilden är onyanserad.

– Det vi känner till är att det förekommer problematik med arbetsmiljön och schemaläggningen på vissa avdelningar, säger Maria Nassikas, som är Unionens klubbordförande på SVT.

Förra veckan rapporterade fackförbundstidningen Journalisten om en ohållbar arbetsmiljö på Sveriges Television. Under de senaste åren har företaget gått igenom en omfattande omorganisation för att ställa om till digitala nyheter. Resurser flyttades och inslagen blev kortare och lättsammare. Nu riktas hård kritik mot både personalpolitik och SVT:s publicistiska idé. Anställda larmar också om mobbning från ledarskapet.

Maria Nassikas känner igen kritiken men säger att bilden är onyanserad.

– SVT är stort och visst har vi arbetsmiljöproblem på vissa avdelningar, och kanske främst på Nyheterna just nu. Vi har noll tolerans mot mobbning och jobbar konstant för att förbättra arbetsmiljön, säger Maria Nassikas.

Enligt Journalisten har de anställda inte fått gehör när de lyft sina bekymmer till ledningen.

– Vi har inte hört denna kritik från våra förtroendevalda, men det kan säkert finnas medarbetare som upplever detta. Vi tycker inte alltid lika som arbetsgivaren men det handlar mer om hur saker och ting ska göras än att de inte lyssnar på vad vi har att säga.

Vad facket och ledningen dock inte alltid är överens om är hur och när information ska nå de anställda.

– Det är ju alltid arbetsgivaren som ska informera om förändringar, men jag kan uppleva att man gärna lägger locket på och inte går ut med saker för att de tror att det ska skapa oro, men det skapar oro att inte berätta saker också, så det försöker vi att jobba med, säger Maria Nassikas.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.