Annons
Annons
 • Foto: Claudio Bresciani/TT

Unionen på SVT: "Onyanserad bild"

Publicerad 4 november 2019, kl 13:35

Anställda på SVT larmar om bristande arbetsmiljö och dåligt ledarskap. Även mobbning ska ha förekommit från ledningens sida. Unionens klubbordförande känner igen problemen men menar att bilden är onyanserad.

– Det vi känner till är att det förekommer problematik med arbetsmiljön och schemaläggningen på vissa avdelningar, säger Maria Nassikas, som är Unionens klubbordförande på SVT.

Förra veckan rapporterade fackförbundstidningen Journalisten om en ohållbar arbetsmiljö på Sveriges Television. Under de senaste åren har företaget gått igenom en omfattande omorganisation för att ställa om till digitala nyheter. Resurser flyttades och inslagen blev kortare och lättsammare. Nu riktas hård kritik mot både personalpolitik och SVT:s publicistiska idé. Anställda larmar också om mobbning från ledarskapet.

Maria Nassikas känner igen kritiken men säger att bilden är onyanserad.

– SVT är stort och visst har vi arbetsmiljöproblem på vissa avdelningar, och kanske främst på Nyheterna just nu. Vi har noll tolerans mot mobbning och jobbar konstant för att förbättra arbetsmiljön, säger Maria Nassikas.

Enligt Journalisten har de anställda inte fått gehör när de lyft sina bekymmer till ledningen.

– Vi har inte hört denna kritik från våra förtroendevalda, men det kan säkert finnas medarbetare som upplever detta. Vi tycker inte alltid lika som arbetsgivaren men det handlar mer om hur saker och ting ska göras än att de inte lyssnar på vad vi har att säga.

Vad facket och ledningen dock inte alltid är överens om är hur och när information ska nå de anställda.

– Det är ju alltid arbetsgivaren som ska informera om förändringar, men jag kan uppleva att man gärna lägger locket på och inte går ut med saker för att de tror att det ska skapa oro, men det skapar oro att inte berätta saker också, så det försöker vi att jobba med, säger Maria Nassikas.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Arbetsmiljöverket granskar e-handeln

  Arbetsmiljöverket har upptäckt stora brister i e-handelns arbetsmiljö. Nu sätts e-handlarnas egna lager under lupp.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.