• Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Unionen: ”Politikerna bör hålla fingrarna borta”

Publicerad 16 augusti 2017, kl 15:49

Unionen gör tummen ned för allianspartiernas hot om lagstiftning om lägre ingångslöner. Det är parterna som ska reglera den saken även i fortsättningen, anser Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Förslaget som Alliansen presenterade under tisdagen går ut på att nyanlända och ungdomar under 23 år som inte har fullständig gymnasieutbildning ska kunna anställas för 70 procent av den avtalade ingångslönen i upp till tre år. Ett lönetak på 21 000 kronor i ingångslön innebär att det går att tjäna som mest 14 700 kronor.

Dessutom är Alliansen tydligt med att de vill driva igenom förslaget via lagstiftning om inte arbetsmarknadens parter kommer överens om hur man ska öppna arbetsmarknaden för nyanlända före valet nästa år.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, tycker att det är ett ”olyckligt” agerande av politikerna. Inte minst med tanke på att det redan pågår diskussioner och förhandlingar på flera håll mellan parterna. Bland annat sitter Unionen sedan en tid i diskussioner med Teknikföretagen. Även i det fallet handlar det om att den nyanställde i tre års tid ska kunna ha en lägre lön än avtalets lägstalön. Stödet ska vara enkelt utformat och gå direkt från staten till den anställde för att undvika krångel för företagen.

– Vi har en lång och framgångsrik tradition av att parterna reglerar anställningsvillkor och löner. Det finns ingen som helst anledning att frångå den principen, säger Niklas Hjert.

– Politikerna bör hålla fingrarna borta från de här frågorna. Det är mycket bättre att åstadkomma bra långsiktiga och hållbara lösningar som kan vara över flera mandatperioder, oavsett vilken politisk majoritet som styr landet.

Från Svenskt Näringsliv hörs däremot andra tongångar. I ett pressmeddelande i går sa vd:n Carola Lemne att man ser positivt på Alliansens förslag och inte utesluter lagstiftning. Om samtalen mellan parterna misslyckas ”är det rimligt att politiken griper in och lagstiftar utan parternas medverkan”, sade Lemne.

– Det är en väldigt kortsiktig inställning att jubla över en lagstiftning som går ens egen väg. Risken är att den förändras och går någon annans väg i stället. Det naturliga är att man vill ta ansvar och hitta lösningar i förhandlingar, anser Niklas Hjert som inte är beredd att uttala sig om innehållet i Alliansens förslag.

Enligt honom sätter dock inte utspelet extra press på parterna att nå snabba resultat.

– Nej, den stora drivkraften är inte vad politikerna gör och inte gör. Den riktiga pressen för oss handlar om att lösa utmaningen och hitta lösningar så att de som står långt från arbetsmarknaden kommer in på den.

När en eventuell överenskommelse med Teknikföretagen kan vara klar vill inte Niklas Hjert uttala sig om.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.