• "Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt", säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef. Foto: Colourbox

Unionen: Risk för nya varsel

Publicerad 25 april 2016, kl 15:34

Flera problemfyllda förhandlingar med Almega väntar. I nästan alla branscher återstår svåra frågor att komma överens om mellan Unionen och arbetsgivarorganisationen.

I torsdags kom Arbetsdomstolens besked som stoppade Unionens möjlighet att strejka för att driva igenom flexpensionen. Men det betyder inte att det kommer att bli en enkel match att komma överens om de åtta avtal på Almegas områden som löpte ut den sista mars.

– Vid sidan om pensionen finns en mängd andra frågor där Almega driver rejäla försämringar av avtalen som medlemmarna inte accepterar. De ser olika ut på olika områden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, och räknar upp några exempel.

 • Inom IT och Telekom vill arbetsgivarna öka möjligheten att konjunkturanpassa arbetstiden, att packa ihop tiden vissa perioder och jobba mindre andra perioder.
   
 • Inom Utveckling och tjänster vill man ta bort individgarantin.
   
 • Inom Public service finns flera arbetstidsfrågor. Arbetsgivaren vill exempelvis korta tiden för hur långt i förväg anställda ska få veta sina scheman från fyra till två veckor. Man vill också lägga ut mer arbetstid på kvällar och helger för dem som har kontorsarbetstid utan att kompensera det med arbetstidsförkortning.
   
 • Inom Svensk Teknik och Design är anställningsformerna en viktig fråga.

– Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt, säger Niklas Hjert.

Förhandlingarna på Almegas områden tar fart igen i morgon tisdag och håller på under veckan. Sammanlagt har Unionen 23 kollektivavtal med Almega. Åtta av dem löpte ut den sista mars.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.