Annons
 • "Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt", säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef. Foto: Colourbox

Unionen: Risk för nya varsel

Publicerad 25 april 2016, kl 15:34

Flera problemfyllda förhandlingar med Almega väntar. I nästan alla branscher återstår svåra frågor att komma överens om mellan Unionen och arbetsgivarorganisationen.

I torsdags kom Arbetsdomstolens besked som stoppade Unionens möjlighet att strejka för att driva igenom flexpensionen. Men det betyder inte att det kommer att bli en enkel match att komma överens om de åtta avtal på Almegas områden som löpte ut den sista mars.

– Vid sidan om pensionen finns en mängd andra frågor där Almega driver rejäla försämringar av avtalen som medlemmarna inte accepterar. De ser olika ut på olika områden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, och räknar upp några exempel.

 • Inom IT och Telekom vill arbetsgivarna öka möjligheten att konjunkturanpassa arbetstiden, att packa ihop tiden vissa perioder och jobba mindre andra perioder.
   
 • Inom Utveckling och tjänster vill man ta bort individgarantin.
   
 • Inom Public service finns flera arbetstidsfrågor. Arbetsgivaren vill exempelvis korta tiden för hur långt i förväg anställda ska få veta sina scheman från fyra till två veckor. Man vill också lägga ut mer arbetstid på kvällar och helger för dem som har kontorsarbetstid utan att kompensera det med arbetstidsförkortning.
   
 • Inom Svensk Teknik och Design är anställningsformerna en viktig fråga.

– Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt, säger Niklas Hjert.

Förhandlingarna på Almegas områden tar fart igen i morgon tisdag och håller på under veckan. Sammanlagt har Unionen 23 kollektivavtal med Almega. Åtta av dem löpte ut den sista mars.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Tyskt avtal kan påverka svenska plånböcker

  4,3 procents löneökningar i år. De höga löneökningarna i det nya avtalet för anställda i den tyska metallindustrin kan ge högre löneökningar även i Sverige på sikt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.