Unionen säger nej till krisavtal

Publicerad 29 oktober 2012, kl 13:42

Unionens ambition är att tillsammans med arbetsgivare och regering få till en ny modell för så kallat korttidsarbete. I väntan på den avråder man ifrån att teckna krisavtal om sänkt arbetstid och lön.
- Vi gör gemensam sak med IF Metall, säger Unionens biträdande förhandlingschef C-G Hjort.

Krisavtalen användes för några år sedan som ett sätt för företagen att kunna klara den värsta nedgången utan att behöva säga upp anställda. På Scania i Södertälje gick man till exempel ned på fyradagarsvecka mot en löneminskning på tio procent av bruttolönen.

Förhoppningen är att de trepartssamtal som just nu pågår mellan arbetsgivare, fack och regering ska leda fram till en mer varaktig lösning. En variant är att staten skulle bidra med en del av ersättningen och slopade arbetsgivaravgifter, en annan att det skulle ges stöd till företag som kompetensutvecklar personalen.

- Vår ambition är att vi efter utredningen kommer fram till en modell som ska vara tongivande för framtiden. Det är det vi vill skapa och vänta in, säger C-G Hjort.

Enligt honom är inte heller dagens konjunkturnedgång jämförbar med läget förra gången krisavtalen var aktuella.
- Då var det en finansiell kris, det är det inte nu.

Till tidningen Arbetet säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe att det inte finns några hinder för att sluta lokala krisavtal med tjänstemännen. Den analysen instämmer inte C-G Hjort i.

- Det finns avtal som är väldigt tydligt konstruerade så att det inte går, sedan finns det avtal som är lite mer tveksamt konstruerade. Men vår hållning är att vi inte träffar några sådana avtal, säger han.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Svensk konsensus i kampen mot corona

  Den svenska linjen i coronakrisen – rekommendationer i stället för förbud, proffs som bestämmer i stället för politiker – avspeglar samförståndsandan i svenskt arbetsliv. Det menar två ledarskapsforskare vid Handelshögskolan.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.