Annons

Unionen säger nej till kvotering

Publicerad 1 december 2016, kl 12:43

En jämn könsfördelning är önskvärd, men kvotering är fel väg att gå. Det anser Unionen som motsätter sig regeringens förslag om att minst 40 procent av styrelseposterna i börsbolagen ska bestå av kvinnor.

Det är inte statens uppgift att ”reglera könsfördelningen bland de av bolagsstämman valda styrelseledamöterna”, skriver Unionen om förslaget som just nu är ute på remissrunda.

– Unionen ställer sig självklart bakom målsättningen om det jämställdhetspolitiska målet och ambitionen att få en jämn könsfördelning i styrelserna. Men vi vänder oss mot metoden. Det är inte statens roll att via lagstiftning bestämma vilka som ska utses att representera ägarna i styrelserna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

– Det här är ett verktyg som staten inte bör använda. Om staten däremot själv bestämmer att man vill ha en jämn könsfördelning i sina egna bolag är det fullt rimligt att man visar vägen och föregår med gott exempel.

Enligt Henrik Ehrenberg handlar det om en grundläggande syn på statens uppgift. Därför tror han inte att Unionen kommer att ändra ståndpunkt oavsett vad som händer framöver.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har svårt att se vad som skulle få oss att byta fot. Allt tyder dessutom på att det går framåt och med andra insatser tror jag att det kan gå ännu fortare framåt.

Även andra åtgärder kan bidra till att målet uppnås, anser Unionen. Det kan exempelvis handla om att informera om affärsnyttan med en jämn könsfördelning.

– Jag tror inte att det är helt självklart för alla. Det är för få bolag som har med den aspekten som medskick till valberedningen när de ska leta upp rätt personer till styrelsen inför bolagsstämman, säger Henrik Ehrenberg.

Arbetstagarrepresentanterna i styrelserna omfattas inte av förslaget. Däremot ska de fackliga organisationerna vara skyldiga att sträva efter en jämn könsfördelning när representanterna utses. Även det förslaget avstyrker Unionen.

– Vi tycker inte det är statens uppgift, den diskussionen måste vi föra själva.Vi måste klara att utse representanter som speglar vår medlemskår och vår uppgift.

Inte enbart Unionen nobbar förslaget. Även TCO och Saco är kritiska, uppger TT. Detsamma gäller som väntat arbetsgivarorganisationerna och företagens företrädare. Däremot ställer sig LO och Ledarna bakom förslaget.

Blir kvoteringslagen verklighet ska nivån på styrelserepresentation vara uppnådd senast 2019, annars väntar böter på upp till fem miljoner kronor.

Läs mer: Räkna huvuden eller inte?

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  Guldregn över föräldravänliga företag

  Sogeti skänker 10 000 kronor till organisationen Makalösa föräldrar. Prispengar som bolaget fått från Unionen jämte priset årets Guldnapp. Även en Guldstege och en Guldpeng tilldelas företag som gjort lite extra för jämställdheten.

 • Läs även...

  Unionen kan tänka sig kvotering

  Om det inte blir fart på arbetet med jämställda styrelser kan Unionen tänka sig kvotering. Det framgår av den plattform för jämställdhet som förbundet diskuterade under kongressens första dag.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på avtal för damerna

  Unionen vill teckna kollektivavtal för kvinnliga fotbollsspelare och diskussioner pågår.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.