Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen säger nej till kvotering

En jämn könsfördelning är önskvärd, men kvotering är fel väg att gå. Det anser Unionen som motsätter sig regeringens förslag om att minst 40 procent av styrelseposterna i börsbolagen ska bestå av kvinnor.
Niklas Hallstedt Publicerad 1 december 2016, kl 12:43
Styrelserum med rosa och blåa stolar.

Det är inte statens uppgift att ”reglera könsfördelningen bland de av bolagsstämman valda styrelseledamöterna”, skriver Unionen om förslaget som just nu är ute på remissrunda.

– Unionen ställer sig självklart bakom målsättningen om det jämställdhetspolitiska målet och ambitionen att få en jämn könsfördelning i styrelserna. Men vi vänder oss mot metoden. Det är inte statens roll att via lagstiftning bestämma vilka som ska utses att representera ägarna i styrelserna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

– Det här är ett verktyg som staten inte bör använda. Om staten däremot själv bestämmer att man vill ha en jämn könsfördelning i sina egna bolag är det fullt rimligt att man visar vägen och föregår med gott exempel.

Enligt Henrik Ehrenberg handlar det om en grundläggande syn på statens uppgift. Därför tror han inte att Unionen kommer att ändra ståndpunkt oavsett vad som händer framöver.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har svårt att se vad som skulle få oss att byta fot. Allt tyder dessutom på att det går framåt och med andra insatser tror jag att det kan gå ännu fortare framåt.

Även andra åtgärder kan bidra till att målet uppnås, anser Unionen. Det kan exempelvis handla om att informera om affärsnyttan med en jämn könsfördelning.

– Jag tror inte att det är helt självklart för alla. Det är för få bolag som har med den aspekten som medskick till valberedningen när de ska leta upp rätt personer till styrelsen inför bolagsstämman, säger Henrik Ehrenberg.

Arbetstagarrepresentanterna i styrelserna omfattas inte av förslaget. Däremot ska de fackliga organisationerna vara skyldiga att sträva efter en jämn könsfördelning när representanterna utses. Även det förslaget avstyrker Unionen.

– Vi tycker inte det är statens uppgift, den diskussionen måste vi föra själva.Vi måste klara att utse representanter som speglar vår medlemskår och vår uppgift.

Inte enbart Unionen nobbar förslaget. Även TCO och Saco är kritiska, uppger TT. Detsamma gäller som väntat arbetsgivarorganisationerna och företagens företrädare. Däremot ställer sig LO och Ledarna bakom förslaget.

Blir kvoteringslagen verklighet ska nivån på styrelserepresentation vara uppnådd senast 2019, annars väntar böter på upp till fem miljoner kronor.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström