Annons
Annons

Unionen säger nej till kvotering

Publicerad 1 december 2016, kl 12:43

En jämn könsfördelning är önskvärd, men kvotering är fel väg att gå. Det anser Unionen som motsätter sig regeringens förslag om att minst 40 procent av styrelseposterna i börsbolagen ska bestå av kvinnor.

Det är inte statens uppgift att ”reglera könsfördelningen bland de av bolagsstämman valda styrelseledamöterna”, skriver Unionen om förslaget som just nu är ute på remissrunda.

– Unionen ställer sig självklart bakom målsättningen om det jämställdhetspolitiska målet och ambitionen att få en jämn könsfördelning i styrelserna. Men vi vänder oss mot metoden. Det är inte statens roll att via lagstiftning bestämma vilka som ska utses att representera ägarna i styrelserna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

– Det här är ett verktyg som staten inte bör använda. Om staten däremot själv bestämmer att man vill ha en jämn könsfördelning i sina egna bolag är det fullt rimligt att man visar vägen och föregår med gott exempel.

Enligt Henrik Ehrenberg handlar det om en grundläggande syn på statens uppgift. Därför tror han inte att Unionen kommer att ändra ståndpunkt oavsett vad som händer framöver.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har svårt att se vad som skulle få oss att byta fot. Allt tyder dessutom på att det går framåt och med andra insatser tror jag att det kan gå ännu fortare framåt.

Även andra åtgärder kan bidra till att målet uppnås, anser Unionen. Det kan exempelvis handla om att informera om affärsnyttan med en jämn könsfördelning.

– Jag tror inte att det är helt självklart för alla. Det är för få bolag som har med den aspekten som medskick till valberedningen när de ska leta upp rätt personer till styrelsen inför bolagsstämman, säger Henrik Ehrenberg.

Arbetstagarrepresentanterna i styrelserna omfattas inte av förslaget. Däremot ska de fackliga organisationerna vara skyldiga att sträva efter en jämn könsfördelning när representanterna utses. Även det förslaget avstyrker Unionen.

– Vi tycker inte det är statens uppgift, den diskussionen måste vi föra själva.Vi måste klara att utse representanter som speglar vår medlemskår och vår uppgift.

Inte enbart Unionen nobbar förslaget. Även TCO och Saco är kritiska, uppger TT. Detsamma gäller som väntat arbetsgivarorganisationerna och företagens företrädare. Däremot ställer sig LO och Ledarna bakom förslaget.

Blir kvoteringslagen verklighet ska nivån på styrelserepresentation vara uppnådd senast 2019, annars väntar böter på upp till fem miljoner kronor.

Läs mer: Räkna huvuden eller inte?

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.