• Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Unionen stämmer båtvarv

Publicerad 16 januari 2018, kl 16:02

En arbetsledare på ett båtvarv avskedades för att han ska ha krävt pengar från underleverantörer för att de ska ges fortsatta uppdrag. Arbetsledaren bestrider arbetsgivarens anklagelser och nu har Unionen stämt båtvarvet.

Mannen har jobbat på båtvarvet i Stockholm i drygt fyra år och varit arbetsledare sedan 2016. Den 25 september förra året fick han ett rekommenderat brev från sin arbetsgivare med information om att han var avskedad med omedelbar verkan. Grunden till avskedet var att han, enligt båtvarvet, ska ha krävt inhyrd personal och underleverantörer på pengar för att de ska få behålla sina löpande uppdrag. Enligt arbetsgivaren har arbetsledaren därmed skadat bolaget och brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.

Arbetsledaren själv nekar till samtliga anklagelser.

– Arbetsgivaren har inte presenterat någon bevisning utan ord står mot ord i den delen. Enligt medlemmen handlar det om en arbetsplatskonflikt med en inhyrd person där bolaget har tagit den personens falska uppgifter som sanna, säger Björn Alquist, förbundsjurist på Unionen, som företräder mannen.

Avskedet har fått stora konsekvenser för Unionenmedlemmen.

– Han mår väldigt dåligt och befinner sig i en mycket pressad ekonomisk situation just nu. Att bli avskedad innebär att man blir avstängd från a-kassan i nio veckor, säger Björn Alquist.

Unionen har nu stämt arbetsgivaren på 150 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd, las samt ersättning för bland annat förlorad lön och semesterersättning.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.