Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Unionen stämmer båtvarv

En arbetsledare på ett båtvarv avskedades för att han ska ha krävt pengar från underleverantörer för att de ska ges fortsatta uppdrag. Arbetsledaren bestrider arbetsgivarens anklagelser och nu har Unionen stämt båtvarvet.
Ola Rennstam Publicerad 16 januari 2018, kl 16:02
Berit Roald/NTB scanpix/TT
Berit Roald/NTB scanpix/TT

Mannen har jobbat på båtvarvet i Stockholm i drygt fyra år och varit arbetsledare sedan 2016. Den 25 september förra året fick han ett rekommenderat brev från sin arbetsgivare med information om att han var avskedad med omedelbar verkan. Grunden till avskedet var att han, enligt båtvarvet, ska ha krävt inhyrd personal och underleverantörer på pengar för att de ska få behålla sina löpande uppdrag. Enligt arbetsgivaren har arbetsledaren därmed skadat bolaget och brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.

Arbetsledaren själv nekar till samtliga anklagelser.

– Arbetsgivaren har inte presenterat någon bevisning utan ord står mot ord i den delen. Enligt medlemmen handlar det om en arbetsplatskonflikt med en inhyrd person där bolaget har tagit den personens falska uppgifter som sanna, säger Björn Alquist, förbundsjurist på Unionen, som företräder mannen.

Avskedet har fått stora konsekvenser för Unionenmedlemmen.

– Han mår väldigt dåligt och befinner sig i en mycket pressad ekonomisk situation just nu. Att bli avskedad innebär att man blir avstängd från a-kassan i nio veckor, säger Björn Alquist.

Unionen har nu stämt arbetsgivaren på 150 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd, las samt ersättning för bland annat förlorad lön och semesterersättning.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.