Annons
 • Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Unionen stämmer båtvarv

Publicerad 16 januari 2018, kl 16:02

En arbetsledare på ett båtvarv avskedades för att han ska ha krävt pengar från underleverantörer för att de ska ges fortsatta uppdrag. Arbetsledaren bestrider arbetsgivarens anklagelser och nu har Unionen stämt båtvarvet.

Mannen har jobbat på båtvarvet i Stockholm i drygt fyra år och varit arbetsledare sedan 2016. Den 25 september förra året fick han ett rekommenderat brev från sin arbetsgivare med information om att han var avskedad med omedelbar verkan. Grunden till avskedet var att han, enligt båtvarvet, ska ha krävt inhyrd personal och underleverantörer på pengar för att de ska få behålla sina löpande uppdrag. Enligt arbetsgivaren har arbetsledaren därmed skadat bolaget och brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.

Arbetsledaren själv nekar till samtliga anklagelser.

– Arbetsgivaren har inte presenterat någon bevisning utan ord står mot ord i den delen. Enligt medlemmen handlar det om en arbetsplatskonflikt med en inhyrd person där bolaget har tagit den personens falska uppgifter som sanna, säger Björn Alquist, förbundsjurist på Unionen, som företräder mannen.

Avskedet har fått stora konsekvenser för Unionenmedlemmen.

– Han mår väldigt dåligt och befinner sig i en mycket pressad ekonomisk situation just nu. Att bli avskedad innebär att man blir avstängd från a-kassan i nio veckor, säger Björn Alquist.

Unionen har nu stämt arbetsgivaren på 150 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd, las samt ersättning för bland annat förlorad lön och semesterersättning.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Medlemmar döms till miljonskadestånd

  Unionenmedlemmarna gjorde sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten. Däremot bröt de inte mot lagen om företagshemligheter. Det slår Arbetsdomstolen fast i ett uppmärksammat mål där skadestånden till slut hamnade på 2,4 miljoner kronor i stället för det ursprungliga kravet på över 10 miljoner.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

 • Läs även...

  Sjukskriven vägrades rehabilitering

  En kabinanställd sjukskrevs på grund av stress – men fick ingen rehab. Han fick heller ingen lön trots att han stod till förfogande för arbete. Nu stämmer Unionen företaget i AD.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.