• Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Unionen stämmer båtvarv

Publicerad 16 januari 2018, kl 16:02

En arbetsledare på ett båtvarv avskedades för att han ska ha krävt pengar från underleverantörer för att de ska ges fortsatta uppdrag. Arbetsledaren bestrider arbetsgivarens anklagelser och nu har Unionen stämt båtvarvet.

Mannen har jobbat på båtvarvet i Stockholm i drygt fyra år och varit arbetsledare sedan 2016. Den 25 september förra året fick han ett rekommenderat brev från sin arbetsgivare med information om att han var avskedad med omedelbar verkan. Grunden till avskedet var att han, enligt båtvarvet, ska ha krävt inhyrd personal och underleverantörer på pengar för att de ska få behålla sina löpande uppdrag. Enligt arbetsgivaren har arbetsledaren därmed skadat bolaget och brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.

Arbetsledaren själv nekar till samtliga anklagelser.

– Arbetsgivaren har inte presenterat någon bevisning utan ord står mot ord i den delen. Enligt medlemmen handlar det om en arbetsplatskonflikt med en inhyrd person där bolaget har tagit den personens falska uppgifter som sanna, säger Björn Alquist, förbundsjurist på Unionen, som företräder mannen.

Avskedet har fått stora konsekvenser för Unionenmedlemmen.

– Han mår väldigt dåligt och befinner sig i en mycket pressad ekonomisk situation just nu. Att bli avskedad innebär att man blir avstängd från a-kassan i nio veckor, säger Björn Alquist.

Unionen har nu stämt arbetsgivaren på 150 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd, las samt ersättning för bland annat förlorad lön och semesterersättning.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Dyrt att inte reda ut konflikt

  Arbetsgivaren borde ha rett ut situationen då en medarbetare lämnade arbetsplatsen efter ett gräl med sin chef. Görs inte detta är det att betrakta som ett avskedande, enligt en ny dom i Arbetsdomstolen. Bolaget måste nu betala ett skadestånd och utebliven lön – sammanlagt 330 000 kronor till den anställde.

 • Läs även...

  Medlemmar döms till miljonskadestånd

  Unionenmedlemmarna gjorde sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten. Däremot bröt de inte mot lagen om företagshemligheter. Det slår Arbetsdomstolen fast i ett uppmärksammat mål där skadestånden till slut hamnade på 2,4 miljoner kronor i stället för det ursprungliga kravet på över 10 miljoner.

 • Läs även...

  Blev sjuk - fick sparken

  Kvinnan mådde illa och var tvungen att gå hem från jobbet. Eftersom hon inte frågat om lov valde arbetsgivaren att ge henne sparken med omedelbar verkan. Agerandet strider mot las, anser Unionen, som nu stämt företaget.

 • Läs även...

  Medlem kan få betala skadestånd

  I januari begärde en Unionenmedlem sin tidigare arbetsgivare i konkurs för att få ut semesterersättning. När det senare visade sig att han redan fått pengarna drogs konkursbegäran tillbaka. Nu kan företaget stämma mannen och kräva skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.