Unionen stämmer HSB i AD

Publicerad 29 oktober 2008, kl 10:37

Unionen stämmer HSB Göteborg i Arbetsdomstolen för brott mot föräldraledighetslagen. HSB krävs på 150 000 i skadestånd och närmare ett års retroaktiv lön för en småbarnsmamma som fått sparken för att hon vabbat för mycket.

En Unionenmedlem fick i november förra året jobb som receptionist och växeltelefonist på bostadsföreningen HSB. Först efter att hon sagt upp sig från sin gamla arbetsgivare fick hon veta att jobbet innebar en provanställning på tre månader.

- Hon accepterade eftersom hon inte hade något annat val, säger Malin Wulkan, jurist vid LO-TCO rättsskydd, som driver ärendet åt Unionen. 

Medlemmen fick mycket positiv respons från sin nya arbetsgivare och innan provanställningstiden löpt ut, blev hon erbjuden att vikariera för sin närmaste chef, som konferensvärdinna. HSB gick därefter ut med en annons för att skaffa en ersättare till hennes tjänst i receptionen.

- Vi hävdar att provanställningen övergick i en tillsvidareanställning, eller i alla fall ett vikariat till maj 2009, i och med att man kom överens om att hon skulle börja som konferensvärdinna. Att de sökt en ny vikarie till receptionen tyder definitivt på att de tänkt sig att hon skulle vara kvar, säger Malin Wulkan.

I februari i år, knappt två veckor innan den först avtalade provanställningstiden skulle löpa ut, fick dock medlemmen veta att hon inte skulle få fortsätta på HSB. Detta trots att det enligt kollektivavtalet krävs en förvarning minst en månad innan provanställningen upphör.

- Hon har ju fått beröm för sitt jobb och den enda anledningen som vi kan se till att hon får sluta är att hon har varit borta ganska mycket för vård av sjukt barn. Vi hävdar att arbetsgivaren därmed brutit mot föräldraledigheteslagen. Arbetsgivaren behöver inte lämna skäl när de avslutar en provanställning, så därför kan det bli svårt att bevisa att hon fick sluta på grund av vabbfrånvaron, säger Malin Wulkan. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Sexuella trakasserier: Medlem fick rätt mot chef

  Chefen försökte bland annat få den nyanställda kvinnan att suga på en gurka han placerat mellan benen. Den sexuellt trakasserade kvinnan fick med Unionens hjälp rätt mot arbetsgivaren även om ersättningen blev låg på grund av risk för konkurs.

 • Läs även...

  PR-branschen kräver jämställda och trygga anställningar

  Nu har Metoo-rörelsen kommit till PR- och kommunikationsbranschen där över 2 000 kvinnor protesterar mot trakasserier och sexism. Unionen uppmanar medlemmar i branschen att bilda fackklubb och att kräva kollektivavtal.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Arbetsgivaren ser dig

  Inloggning, gps, kassaapparater, passerkort och larm. Med modern teknik går det att i minsta detalj kontrollera vad medarbetarna gör om dagarna.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Svårt slippa flyga i jobbet

  Allt fler väljer bort flyget. Men den som vägrar att flyga i tjänsten av klimatskäl riskerar att bli av med jobbet.

 • Läs även...

  Bilprovningen vill locka kvinnor

  Att som kvinna jobba i en mansdominerad bransch kan vara tufft. Men besiktningsteknikern Malin Lindahl menar att kollegorna inte är något problem, däremot kan kunder ibland fälla taskiga kommentarer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.