• Ryanair svarar på de danska fackens krav med att flytta basen från Köpenhamn till lettiska Kaunas. Foto: Roald Berit/NTP/TT

Unionen stödjer danskt Ryanair-varsel

Publicerad 11 juli 2015, kl 10:52

På fredagseftermiddagen meddelade Unionen att medlemmar på fyra arbetsplatser i Malmö, Landvetter, Hamstad City Airport och Kristianstad Airport varslas, i en sympatiåtgärd med de danska fackens varsel mot Ryanair.

Unionens medlemmar på de fyra flygplatserna har arbetsuppgifter relaterade till de flygplan som Ryanair avser att dirigera om från danska flygplatser i ett motdrag till de danska fackens varsel

Samtidigt med varslen mot de fyra arbetsplatserna har blockad förklarats mot arbetsuppgifterna, vilket innebär att inhyrda eller nyanställda inte kan kallas in för att utföra blockerat arbete.

- Unionen stödjer de danska kollegornas åtgärder mot Ryanair för schysta villkor inom flyget, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i en kommentar.

Unionens varsel träder i kraft den 22 juli, förutsatt att de danska fackens varsel då också trätt i kraft.

Bakgrunden är bland annat att Ryanair förklarat flagga om sin bas i Köpenhamn till lettiska Kaunas för att undkomma de danska fackens krav, och det sedan danska AD i en dom öppnat för blockad mot lågprisbolaget, om de skulle fortsätta att vägra kollektivavtal. 

Redan den 14 juli avser Ryanair att basen ska vara flyttad till Lettland.

Tre andra svenska fack varslade medlemmar på Sturup, Landvetter och Ängelholm tidigare i veckan, ST, Seko och Transportarbetareförbundet. Unionen har kollektivavtal med flygplatserna i Halmstad och Kristianstad samt med vissa av kringverksamheterna på de tre först omfattade flygplatserna.

Unionens varsel avser de omdirigerade flygplan från Ryanair som egentligen skulle ha landat eller lyft från flygplatserna i Köpenhamn och Billund.

Läs mer: Dansk dom öppnar för avtal med Ryanair

Läs mer: Unionen överväger sympatiåtgärd mot Ryanair

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.