• Ryanair svarar på de danska fackens krav med att flytta basen från Köpenhamn till lettiska Kaunas. Foto: Roald Berit/NTP/TT

Unionen stödjer danskt Ryanair-varsel

Publicerad 11 juli 2015, kl 10:52

På fredagseftermiddagen meddelade Unionen att medlemmar på fyra arbetsplatser i Malmö, Landvetter, Hamstad City Airport och Kristianstad Airport varslas, i en sympatiåtgärd med de danska fackens varsel mot Ryanair.

Unionens medlemmar på de fyra flygplatserna har arbetsuppgifter relaterade till de flygplan som Ryanair avser att dirigera om från danska flygplatser i ett motdrag till de danska fackens varsel

Samtidigt med varslen mot de fyra arbetsplatserna har blockad förklarats mot arbetsuppgifterna, vilket innebär att inhyrda eller nyanställda inte kan kallas in för att utföra blockerat arbete.

- Unionen stödjer de danska kollegornas åtgärder mot Ryanair för schysta villkor inom flyget, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i en kommentar.

Unionens varsel träder i kraft den 22 juli, förutsatt att de danska fackens varsel då också trätt i kraft.

Bakgrunden är bland annat att Ryanair förklarat flagga om sin bas i Köpenhamn till lettiska Kaunas för att undkomma de danska fackens krav, och det sedan danska AD i en dom öppnat för blockad mot lågprisbolaget, om de skulle fortsätta att vägra kollektivavtal. 

Redan den 14 juli avser Ryanair att basen ska vara flyttad till Lettland.

Tre andra svenska fack varslade medlemmar på Sturup, Landvetter och Ängelholm tidigare i veckan, ST, Seko och Transportarbetareförbundet. Unionen har kollektivavtal med flygplatserna i Halmstad och Kristianstad samt med vissa av kringverksamheterna på de tre först omfattade flygplatserna.

Unionens varsel avser de omdirigerade flygplan från Ryanair som egentligen skulle ha landat eller lyft från flygplatserna i Köpenhamn och Billund.

Läs mer: Dansk dom öppnar för avtal med Ryanair

Läs mer: Unionen överväger sympatiåtgärd mot Ryanair

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Första klubb på gång på Sats

  Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar på Unionen slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  "Lönerna för de som syr kläder måste höjas"

  Svenska fack har allt att vinna på att stötta facken i Bangladesh, menar Babul Akhter, från textilarbetarnas centralorganisation i landet. Han är i Sverige för att informera klädföretag och investerare om förföljelser av textilarbetare.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.