Annons
Annons
 • Unionen kommer att bidra med 12 miljoner till TCO:s nya tankesmedja under de närmaste sex till sju åren. (På bilden TCO:s ordförande Eva Nordmark.) Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Unionen storfinansiär av TCO:s nya tankesmedja

Publicerad 14 april 2015, kl 11:37

Unionen satsar miljontals kronor på en tankesmedja inom TCO. Planen är att möta upp de senaste årens starka opinionsbildningsoffensiv från arbetsgivarsidan.

Kollega har tidigare berättat om Unionens planer på att starta en tankesmedja. Tankarna dök upp redan 2011 då kongressen valde att bifalla en motion i ämnet.

Nu står det alltså klart att satsningen blir av, fast inte på egna ben utan genom paraplyorganisationen TCO.

– Vi hade en kongressmotion om att utreda frågan om en tankesmedja. Det blev bifall, och under utredningen konstaterade vi att det skulle bli mer styrka i projektet om vi gjorde det tillsammans med andra. Ungefär samtidigt kom TCO med sin idé. Vi har legat på varandra helt enkelt, säger Unionens 1:e vice ordförande Peter Hellberg.

Finansieringen är satt till 12 miljoner kronor årligen under en 6-7 årsperiod. TCO-förbunden har bidragit ekonomiskt efter storleksordning vilket innebär att Unionens del av kakan uppgår till drygt 40 procent.

Tankesmedjans huvudfokus kommer att ligga på att matcha näringslivets opinionsbildning som varit på stark frammarsch de senaste åren.

– Vi ser att det finns en väldig massa tankesmedjor och organisationer ute i debatten som har andra utgångspunkter än vi. Arbetsgivarnas tankesmedjor och forskningsinstitut är en stor del i det. Men även LO-sidan har numera sina tankesmedjor. Arbetslivsmodellen behöver förklaras så som vi ser den, utifrån en ett tjänstemannaperspektiv. Vi ska representera den centrala zonen där majoriteten av människorna i det här landet ligger åsiktsmässigt, säger Peter Hellberg.

En tillfällig styrelse har precis satts samman och nu pågår arbetet med att rekrytera en VD för tankesmedjan. Ambitionen är att arbetet ska dra igång senare under året.

– Den är instiftad av oss, men är samtidigt oberoende. Utifrån sitt uppdrag ska de nu själva bestämma sina arbetsformer och forma sitt lag, säger Peter Hellberg.

Anton Andersson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.