Annons
Annons
 • Martin Linder, Unionens ordförande, säger att medlemmarna är redo att strejka för att få till flexpension. Foto: Patrik Nygren

Unionen: Strejkviljan är god

Publicerad 6 april 2016, kl 11:46

Strejkviljan för att få till flexpension inom Almega är god bland Unionens medlemmar. Det menar Martin Linder, förbundets ordförande, som trots strejkvarslet helst vill undvika en konflikt.

Hur känns det att lägga varslet?
– Från Unionens sida hade vi så klart gärna sett att vi hade kunnat lösa den här frågan i förhandlingar med Almega och det har vi också försökt med alla till buds stående medel under lång tid. Men nu har inte det varit möjligt, vi har inte kommit längre den vägen, och då gör vi det som vi har sagt att vi ska göra och varslar om strejk.

Ni har suttit i branschvisa förhandlingar i veckan. Hur har de gått?
– Vi har både förhandlat branschvist med Almegas olika branschorganisationer och haft en övergripande förhandlingsprocess mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega. Dessutom har vi under hela den här resan från PTK försökt lösa frågan med Svenskt Näringsliv. Sammantaget har vi gjort allt vi kan för att lösa det förhandlingsvägen, men inte heller de sista branschvisa sittningarna gjorde att vi kom närmare någon lösning.

Hur ser stridsviljan ut bland medlemmarna?
– Den är god. Vi har länge fört en dialog med medlemmarna och jobbat med att förbereda inför det strejkvarsel som vi har lagt i dag. Vi har ett tydligt budskap från medlemmarna inom Almega att de helt inte kan acceptera att de, utifrån det faktum att de råkar jobba på ett företag tillhörande Almega, ska ha sämre villkor än alla andra på den privata arbetsmarknaden.

Förstår medlemmarna vad flexpension handlar om?
– Det är jag övertygad om att de gör.

Tror du att det kommer att bli strejk eller att ni kommer överens innan varslet har gått ut?
– Vår ambition är fortfarande att sluta ett avtal. Nu har vi varslat i dag och strejken bryter ut den 18 april klockan 12.00, men har vi inte tecknat ett avtal innan så blir det strejk.

Hur kommer allmänheten märka av en eventuell strejk?
– Vi försöker alltid att ha ett perspektiv där vi gör vad vi kan för att tredje man ska drabbas så lite som möjligt. Samtidigt är det klart att det påverkar om man tar ut många tusen medlemmar i strejk. Det bästa sättet att undvika effekter är att Almega skriver ett avtal med oss innan den 18 april.

Finns det något särskilt område, där ni tar ut medlemmar i strejk, där allmänheten skulle märka det?
– Det är självklart så att det kommer märkas på olika sätt när vi, tillsammans med Sveriges Ingenjörer, tar ut upp emot 10 000 medlemmar i strejk.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.