• Unionens förbundsstyrelse kom fram till att försäkringspremien för tandvårdsförsäkring skulle bli för hög för flertalet medlemmar. Foto: Colourbox

Unionen tände inte på motion om tänder

Publicerad 22 januari 2019, kl 15:36

Unionenmedlemmen Sara Ortsäter fick några spännande idéer och skickade tre motioner till förbundet. Trots att inte förbundet nappade på alla hennes förslag är hon nöjd med utgången.

Tänk dig att kunna ta en knäck på julbordet, utan att ha ångest för att en plomb ryker och hela januarilönen med den. Sara Ortsäter, ledamot i GE Healthcares Unionenklubb, fick en vision av att Unionen skulle kunna erbjuda sina medlemmar en tandvårdsförsäkring som kostar lika mycket för alla oavsett om man tillhör en riskgrupp eller inte. Hon har också föreslagit att Unionen erbjuder tandreglering och förskönande tandvård.

– Att ha dåliga tänder skapar otrygghet och begränsar folk även i arbetslivet – hur många gånger har man inte pratat med människor som nästan håller handen för munnen för att slippa visa sina dåliga tänder? säger Sara Ortsäter.

Hon skickade in sina tre motioner utan att egentligen fundera så mycket på vilken motionsinstans de skulle hamna i slutändan, och fick beskedet att de omdirigerades till förbundsstyrelsen.

Jag har alltid, både privat och i arbetslivet, tyckt att det är viktigt med förbättringsarbete. Förbättringsarbete kan naturligtvis se ut på många sätt, men även en liten förbättring kan göra stor skillnad, säger Sara Ortsäter.

– Ett sätt att göra sina idéer till förbättringar hörda är att skriva motioner. Det värsta som kan hända är ju att man får avslag.

Nu avslog förbundsstyrelsen (FS) bara två av motionernas att-satser – de som föreslog ett samarbete mellan förbundet och privata tandläkare. FS menar att Unionen inte kan begränsa förmåner till enskilda aktörer inom en bransch.

Förslagen om tandvårdsförsäkring, tandreglering och förskönande tandvård ansåg förbundsstyrelsen vara besvarad, vilket vanligtvis innebär att motionen handlar om något som inte Unionen kan påverka. Frågan om tandvårdsförsäkring har utretts tidigare, men man kom då fram till att försäkringspremien skulle bli för hög för flertalet medlemmar.

Sara Ortsäters tredje motion handlade om att förbundet ska erbjuda medlemmarna bättre utbildning för att dessa ska bli friskare och attraktivare på arbetsmarknaden. Hon föreslog också att Unionens kurser ska vara poänggrundande på högskolenivå.

– Att ge en bra grund och möjlighet till vidareutveckling är att samtidigt förebygga viss sjukdom. Det kan vara viktigt för det egna måendet, den personliga utvecklingen men också för att ge större möjlighet att göra karriär, få högre lön och därmed också högre pension, säger Sara Ortsäter.

Förbundsstyrelsen svarade att de delar Saras syn på kompetensutveckling och att det finns en koppling mellan utbildning och hälsa. Motionen ansågs beaktad, vilket betyder att FS gillar intentionen, men att det kanske finns bättre sätt att nå samma resultat.

– Jag tyckte att det gick snabbt och smidigt att få svar och det var rimliga svar, inga konstigheter, säger Sara Ortsäter.

Läs mer: Nu kan du påverka Unionen

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.