Annons
 • Foto: Nikita Buida/Colourbox.com

Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

Publicerad 13 november 2017, kl 16:26

Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

Fortfarande är det en bit kvar innan de så kallade etableringsanställningarna blir verklighet. Men sedan förra veckan finns en principöverenskommelse mellan arbetsmarknadens parter. Överenskommelsen innebär att de anställda ska få en disponibel inkomst som motsvarar den inkomst efter skatt som en anställd med avtalsenlig lägstalön har.

Parterna överens: Lön på 8 000 till nyanlända

Exakt hur mycket en genomsnittlig lägstalön ligger på är ännu oklart, men en siffra som nämnts är 19 500 kronor. För arbetsgivaren kommer detta att kosta 8 000 kronor i månaden, resten ska staten betala direkt till den anställde.

Nu ska principöverenskommelsen förankras hos arbetsgivarförbunden och inom LO, där samtliga förbund utom Transport varit intresserade.

Tjänstemännen har i förhandlingarna representerats av Unionen.

– Jag förhandlar för Unionen. Men vi har inget emot att andra tjänstemannaförbund ansluter sig till principöverenskommelsen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Vilka yrken kommer att berörs?
– Jag tror att det kan vara aktuellt på ganska många områden. Men vi har inte satt upp några siffersatta mål. I den här förhandlingen har det gällt teknikföretagen. Men jag tror defintivt att det kan vara aktuellt i flera branscher framöver, säger Niklas Hjert som är noga med att påpeka att det rör sig om ”riktiga jobb”.

– Motivet att lägga sig på en lägre lönekostnad är att personen ifråga inte kommer att kunna göra jobbet fullt ut från dag 1. Det kan handla om att komma in i jobbet eller att lära sig språket och kulturen.

Utbildning ska ingå i anställningen. För nyanlända kan det handla om Svenska för invandrare. Hälften av utbildningen ska kunna förläggas under betald arbetstid, enligt Niklas Hjert.

Även långtidsarbetslösa kommer att ha möjlighet att få del av anställningsformen. För den anställde ska den omvandlas till en tillsvidareanställning efter två år.

När etableringsanställningen kommer att finnas på plats vill inte Niklas Hjert i dagsläget säga något om.

– Men regeringen har visat tydligt under samtalen att de vill att det ska gå fort.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Fler nyanlända får jobb genom snabbspår

  Flera arbetsgivare har svårt att få tag på folk. Samtidigt har många nyanlända svårt att få jobb. Nu försöker Arbetsförmedlingen sammanföra grupperna med hjälp av olika snabbspår. Fast särskilt snabbt går det inte.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Lön på 8 000 till nyanlända

  Unionen har tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen tagit fram ett förslag på principöverenskommelse som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Modellen innebär bland annat en lön på 8 000 kronor och att arbetsgivarna slipper arbetsgivaravgifter.

 • Läs även...

  Nya uppgifter om flexpension

  En visstidsanställning ska vara i minst sju dagar och tjänstemän ska få ersättning när de måste nås på mobilen på fritiden. Det är något av innehållet i det paket om flexpension som Unionen och Sveriges Ingenjörer är på väg att komma överens om med Almega.

 • Läs även...

  Transportföretag vilseledde Unionen

  Företaget Körhem har fört Unionen bakom ljuset. Bolaget tecknade hängavtal för sina tjänstemän men nu har det visat sig att säljarna i själva verket är chaufförer.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.