Annons
 • Foto: Nikita Buida/Colourbox.com

Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

Publicerad 13 november 2017, kl 16:26

Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

Fortfarande är det en bit kvar innan de så kallade etableringsanställningarna blir verklighet. Men sedan förra veckan finns en principöverenskommelse mellan arbetsmarknadens parter. Överenskommelsen innebär att de anställda ska få en disponibel inkomst som motsvarar den inkomst efter skatt som en anställd med avtalsenlig lägstalön har.

Parterna överens: Lön på 8 000 till nyanlända

Exakt hur mycket en genomsnittlig lägstalön ligger på är ännu oklart, men en siffra som nämnts är 19 500 kronor. För arbetsgivaren kommer detta att kosta 8 000 kronor i månaden, resten ska staten betala direkt till den anställde.

Nu ska principöverenskommelsen förankras hos arbetsgivarförbunden och inom LO, där samtliga förbund utom Transport varit intresserade.

Tjänstemännen har i förhandlingarna representerats av Unionen.

– Jag förhandlar för Unionen. Men vi har inget emot att andra tjänstemannaförbund ansluter sig till principöverenskommelsen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Vilka yrken kommer att berörs?
– Jag tror att det kan vara aktuellt på ganska många områden. Men vi har inte satt upp några siffersatta mål. I den här förhandlingen har det gällt teknikföretagen. Men jag tror defintivt att det kan vara aktuellt i flera branscher framöver, säger Niklas Hjert som är noga med att påpeka att det rör sig om ”riktiga jobb”.

– Motivet att lägga sig på en lägre lönekostnad är att personen ifråga inte kommer att kunna göra jobbet fullt ut från dag 1. Det kan handla om att komma in i jobbet eller att lära sig språket och kulturen.

Utbildning ska ingå i anställningen. För nyanlända kan det handla om Svenska för invandrare. Hälften av utbildningen ska kunna förläggas under betald arbetstid, enligt Niklas Hjert.

Även långtidsarbetslösa kommer att ha möjlighet att få del av anställningsformen. För den anställde ska den omvandlas till en tillsvidareanställning efter två år.

När etableringsanställningen kommer att finnas på plats vill inte Niklas Hjert i dagsläget säga något om.

– Men regeringen har visat tydligt under samtalen att de vill att det ska gå fort.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Lön på 8 000 till nyanlända

  Unionen har tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen tagit fram ett förslag på principöverenskommelse som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Modellen innebär bland annat en lön på 8 000 kronor och att arbetsgivarna slipper arbetsgivaravgifter.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.