Annons
Annons
 • Varje vecka arbetar landets privatanställda tjänstemän 1,5 miljoner övertidstimmar, enligt statistik från Unionen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Unionen välkomnar minskad övertid

Publicerad 14 augusti 2019, kl 13:08

Övertiden på svenska arbetsplatser minskar kraftigt. Ett tecken på kommande personalneddragningar och att de goda tiderna är över, enligt arbetsgivarna. Unionen gör en annan bedömning och anser att minskningen är positiv.

Det samlade övertidsuttaget har minskat med närmare 15 procent, enligt SCB-statistik mätt som antal övertidstimmar under en vecka, andra kvartalet 2019 jämfört med samma tid i fjol. På två år är nedgången över 20 procent.

Enligt Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, är det minskade övertidsuttaget ett konkret exempel på att de goda tiderna är över för den här gången och att neddragningar av personalstyrkan står för dörren.

– Vi är på väg in i en djupare lågkonjunktur.  När det vänder ned brukar det bli kraftigare än vad man tror, säger han till TT.

Unionens ordförande Martin Linder ser inga signaler om kommande sparpaket. Tvärtom välkomnar han utvecklingen att övertiden minskar.

– Det är viktigt att man tittar på utgångsläget. Situationen för Unionens medlemmar är extremt pressad; privatanställda tjänstemän i Sverige arbetar 1,5 miljoner övertidstimmar i veckan och 40 procent måste till exempel arbeta på ledighet och helger för att hinna med sina jobb. Utifrån den utgångspunkten är det något positivt att övertidsarbetet minskar, säger han.

Temperaturen skruvas nu upp inför den stundande avtalsrörelsen. Och som ett led i detta målar arbetsgivarna upp dystra framtidsutsikter, medan facken är mer optimistiska.

– Så här drygt 7 månader innan nya centrala kollektivavtal ska tecknas tolkar arbetsgivarna SCB:s siffror, precis som nästan allt annat, som en intäkt för att det är krisläge och att vi därmed se till att vi har så låga löneökningar som möjligt, säger Martin Linder.

– Arbetsgivarnas slutats att ett minskat övertidsarbete skulle innebär att vanliga löntagare ska få reallönesänkningar känns helt absurd. Det kan lika väl vara en signal på att arbetsgivarna äntligen fått en balans mellan hur mycket arbetsuppgifter våra medlemmar har och hur mycket resurser som finns.

Kommer ni driva frågan om en minskning av övertiden under avtalsrörelsen?

– På vårt förbundsråd i juni fattade vi ett inriktningsbeslut som innebär att vi kommer att driva frågan om förbättrad arbetsmiljön, stärkt möjlighet till balans i livet och rätt till återhämtning. Samt att bibehålla eller stärka den arbetstidsförkortning som finns. Dessa frågor kommer att bli väldigt viktiga frågor under den avtalsrörelse som vi har framför oss. Vi behöver få ett mer hållbart arbetsliv.

Övertid

Period - Antal övertidstimmar under en vecka (miljoner) - Antal anställda som jobbat övertid

2:a kv 2019 3,65 622 000

2:a kv 2018 4,27 710 000

2:a kv 2017 4,62 749 000

Källa: SCB

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Facklig ilska mot Holmens extra utdelning

  Holmen planerar en extra stor utdelning till sina aktieägare. Men de anställda – som avstod löneökning under sju månader förra året – blir utan retroaktiv ersättning.

 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.