Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen vann rättstvist mot SAS-anställda

Unionen och SAS tecknade avtal om höjd pensionsålder, till många anställdas förtret. Nu, nio år senare, kommer en dom i Svea Hovrätt som ger Unionen rätt.
Oscar Broström Publicerad 26 april 2021, kl 13:51
TT
Unionen får rätt i rättstvist om pensioner. TT

En lång juridisk följetong verkar ha fått sitt slut. I slutet av förra veckan slog Svea Hovrätt fast tingsrättens tidigare dom, som ger Unionen rätt gentemot de knappt 200 personer som stämt fackförbundet för ”olovligt förfogande över pensionsrätt”. Det här skriver Sak och Liv.

För att förstå bakgrunden till målet behöver vi backa bandet ända till 1974.

Då kom facket och SAS överens om en lönesänkning på 2,5 procent, i utbyte mot att anställda kunde gå i pension redan vid 60. När SAS sedan befann sig i ekonomisk kris 2012, och var nära att gå i konkurs, tecknade företaget och Unionen ett nytt kollektivavtal.

Pensionsåldern höjdes

I avtalet skrevs möjligheten att gå i pension vid 60 bort och ny pensionsålder blev 65, en förändring som påverkade ungefär 300 anställda.

Det nya avtalet väckte stor ilska och 2015 lämnade 190 kabinanställda på SAS, de flesta av dem Unionenmedlemmar, in en stämningsansökan mot fackförbundet Unionen.

– Vi gav aldrig vårt godkännande till att våra pensioner skulle minska på det här sättet. Flera av oss har blivit av med upp till hundratusentals kronor i pensionskapital, sa en av de kabinanställda, Martin Gärtner, då.

Läs mer: SAS-anställda förlorade mot Unionen

För ett år sedan meddelade Stockholms tingsrätt sin dom i ärendet. De gav Unionen rätt och menade att de anställda inte blivit av med några pensionspengar, utan att pengarna blivit omdisponerande till ett senare skede i livet. Och nu har alltså Svea Hovrätt slagit fast tingsrättens dom. Sak och Liv skriver att hovrätten menar att de klagande inte förlorat något pensionskapital.

De SAS-anställda som stämde Unionen ska nu betala rättegångskostnader på 2 795 kronor per person.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.