Unionen varslar om strejk

Publicerad 27 april 2012, kl 15:21

Unionen varslar om två konflikter som båda går över i strejk den 9 maj klockan 16 om ingen överenskommelse har träffats före dess.
Den ena konflikten gäller 180 stationer på Svensk Bilprovning och den andra rör Public serviceföretagen SVT, SR, UR och Radiotjänst.

Bakgrunden till konflikten på Svensk Bilprovning är att Unionen inte accepterar Almegas förslag som bland annat handlar om reducerade individgarantier för att gå med på löneökningar på 2,6 procent. Dessutom vägrar Almega att omvandla de 0,2 procent som avsattes för kompetensutveckling förra året till löneökningar i år. Varslet rör 1 240 medlemmar.

Även inom Public service är individgarantin en stridsfråga. Arbetsgivaren vill ge 215 kronor medan Unionen vill ha 320 kronor per månad. Det är det belopp som parterna i industrin enades om före jul och som de flesta är eniga om ska utgöra märket för alla på den svenska arbetsmarknaden. 200 medlemmar berörs av varslet. Förhandlingschef Niklas Hjert säger i ett pressmeddelande att Public serviceföretagen vill tvinga fram ännu sämre arbetstidsvillkor för medarbetare som redan har tuffa arbetsförhållanden med oregelbunden och obekväm arbetstid. Medieföretagen har även avvisat Unionens förslag om frivillig medling.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  SATS har bildad klubb

  I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Nytt avtal om korttidsarbete

  Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.