Unionen varslar om strejk

Publicerad 27 april 2012, kl 15:21

Unionen varslar om två konflikter som båda går över i strejk den 9 maj klockan 16 om ingen överenskommelse har träffats före dess.
Den ena konflikten gäller 180 stationer på Svensk Bilprovning och den andra rör Public serviceföretagen SVT, SR, UR och Radiotjänst.

Bakgrunden till konflikten på Svensk Bilprovning är att Unionen inte accepterar Almegas förslag som bland annat handlar om reducerade individgarantier för att gå med på löneökningar på 2,6 procent. Dessutom vägrar Almega att omvandla de 0,2 procent som avsattes för kompetensutveckling förra året till löneökningar i år. Varslet rör 1 240 medlemmar.

Även inom Public service är individgarantin en stridsfråga. Arbetsgivaren vill ge 215 kronor medan Unionen vill ha 320 kronor per månad. Det är det belopp som parterna i industrin enades om före jul och som de flesta är eniga om ska utgöra märket för alla på den svenska arbetsmarknaden. 200 medlemmar berörs av varslet. Förhandlingschef Niklas Hjert säger i ett pressmeddelande att Public serviceföretagen vill tvinga fram ännu sämre arbetstidsvillkor för medarbetare som redan har tuffa arbetsförhållanden med oregelbunden och obekväm arbetstid. Medieföretagen har även avvisat Unionens förslag om frivillig medling.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Så hög flexpension får anställda inom IT

  Anställda inom IT och telekom har fått nya avtal. Avtalen innehåller flexpension som gör det möjligt att gå ner i tid från 62 års ålder.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Unga talanger utmaning för chefen

  Unga talanger kräver en annan typ av ledarskap och mer styrning än andra medarbetare. Det anser en majoritet av landets chefer, enligt en undersökning som Unionen gjort.

 • Läs även...

  Avtal klart för industrin

  Löneavtalet inom industrin är klart och uppges gälla för tre år framåt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.