Annons
Annons
 • Unionen varslar tillsammans med Sveriges Ingenjörer om strejk mot Almega. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Unionen varslar om strejk mot Almega

Publicerad 6 april 2016, kl 10:14

Unionen varslar om strejk med anledning av att förhandlingarna mellan förbundet och Almega har strandat. Konflikten gäller framför allt rätten till flexpension. Om parterna inte lyckas komma överens bryter strejken ut måndagen den 18 april klockan 12.00.

– Unionen har hela tiden varit tydliga med vilka åtgärder vi kommer att vidta för att få till ett avtal om flexpension. Kommer vi inte överens går medlemmarna ut i strejk. Vi är beredda. Det är ytterst en rättvisefråga för Unionens medlemmar, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Anledningen till varslet är, enligt Unionen, att Almega inte går med på fackets krav på årliga avsättningar till flexpension, det vill säga pensionsavsättningar och en förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid inför pensionen. En modell som finns på Unionens alla avtalsområden inom Svenskt Näringsliv, men inte med Almega.

Unionen har tillsammans med Sveriges Ingenjörer krävt avsättningar till flexpensionen på alla Almegas branschområden. Varslet om strejk som förbundet nu lägger innebär arbetsnedläggelse av alla arbetsuppgifter på de företag och arbetsplatser som berörs och gäller nära 10 000 medlemmar över hela landet, varav 7 200 är Unionenmedlemmar.

– Unionen vill fortfarande lösa detta vid förhandlingsbordet. Om Almega säger sig vilja följa det normerande märket borde avsättningar till flexpension inte vara något problem, säger Martin Linder.

Drygt 105 000 av Unionens medlemmar jobbar inom Almegas avtalsområde. Sveriges Ingenjörer har 25 000 medlemmar på området.

Almegas fem medlemsförbund som omfattas av varslet är IT- och Telekomföretagen, Svensk teknik och designföretagen, Almega Tjänsteföretagen branschområde Säkerhets- och serviceföretag samt Medieföretagen Public Service-området.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.