• Foto: Anders Wiklund/TT

Unionen värvar medlemmar i gymbranschen

Publicerad 1 september 2017, kl 10:28

Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft, vilket också betyder att förbundet nu kan börja värva och organisera fler medlemmar på arbetsplatserna.

I ett första steg kommer Unionens regionkontor i Stockholm att kontakta olika gymföretag för att få komma ut på arbetsplatserna för att träffa medlemmar och potentiella medlemmar och informera om vad kollektivavtalet innebär för dem.

Läs mer: Gymanställda får fackliga muskler

– Vi ska börja med de stora gymkedjorna, som nu redan har tecknat kollektivavtal. Sen hoppas vi kunna beta av alla andra och då också de gymföretag som inte är med i en arbetsgivarorganisation och har tecknat avtal. Vi hoppas på ett gott samarbete med alla arbetsgivare och att de också ser nyttan med ett kollektivavtal där vi är med som part nu, säger Dennis Meijer, ombudsman på Unionens regionkontor i Stockholm.

– Nästa steg är att försöker stärka engagemanget hos medarbetarna, genom att prata medlemskap, få dem att se nyttan med det nya avtalet och att engagera sig fackligt på arbetsplatserna med fokus på sin arbetssituation så att vi kan lyfta det i kommande avtalsrörelser.

I dagsläget har Unionen cirka ett 1000-tal medlemmar inom branschen men räknar med att kunna bli många fler.

– I och med att så många på gymmen är deltidsanställda eller har jobbet som en bisyssla är mörkertalet fortfarande stort. Vi uppskattar att det finns totalt ett par tusen till som kan omfattas av avtalet och bli medlemmar.

Förhoppningen är att förbundet med start i Stockholm snart ska kunna organisera anställda i gymbranschen i hela landet.

– Det här är en bransch där vi inte har haft någon möjlighet att påverka tidigare. Så nu får vi försöka samordna resurser och se vad vi kan göra nationellt. Det finns en hel del anläggningar runt om i landet, så vi har ett gediget arbete framför oss.

För att nå ut och sprida information om kollektivavtalet också till de gymanställda som inte är Unionenmedlemmar liksom till arbetsgivarna släpptes i går en podcast som bland annat informerar om avtalet.

Lyssna på podcasten här.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.