Annons
Annons
  • Martin Linder, Unionens ordförande, är besviken men ångrar inte att man varslade om strejk. Foto: Jessica Gow / TT

Unionen: Vi gjorde helt rätt

Publicerad 22 april 2016, kl 13:18

På torsdagseftermiddagen beslutade Arbetsdomstolen att Unionen inte kan strejka för att få igenom kravet på flexpension. Dagen efter är Unionens ordförande Martin Linder besviken men inte ångerfull. "Vi gjorde helt rätt", säger han.

Ni har drivit en fråga som inte går att gå i konflikt för. Hur kunde det ske?
– Vi har drivit frågan utifrån att vi tecknat avtal med alla andra arbetsgivareförbund inom Svenskt Näringsliv. Med dem har vi kunnat lösa det på traditionellt sätt vid förhandlingsbordet. Det gick inte med Almega. Därför varslade vi om konflikt för att öka pressen. Men Almega fokuserade på allt annat än sakfrågan och kom med sin fredspliktsinvändning. I går kom AD med sitt beslut. Vi tycker att AD gör en felaktig bedömning, men har inte mycket annat att göra än att följa beslutet.

Var det en missbedömning från er sida?
– Nej, vi drev frågan så långt vi kunde. Det var helt rätt av oss. Vi utgår alltid från att saker ska gå att lösa vid förhandlingsbordet inte i rättssalen. Och ingen kunde på förhand förutse AD:s beslut.

Ni har under lång tid förberett för konflikt. Hur mycket kostar det Unionen i tappat förtroende och förlorad prestige?
– Jag tycker tvärtom: vi har inte tappat förtroende. Vi lyckades mobilisera nästan 10 000 medlemmar, de stod på tröskeln att gå ut i strejk för rimliga och rättvisa villkor. Det hade varit en av de största tjänstemannastrejkerna på decennier. Vi har visat att Unionenmedlemmarna vill ha schysta villkor och har kraft att driva igenom dem.

Tror du inte att medlemmarna är besvikna på Unionen som inte lyckades iscensätta strejken?
– Nej, besvikelsen riktar sig nog mot Almega.

Hur kommer ni att gå vidare med förhandlingarna med Almega nu?
– Förhandlingarna fortsätter redan i dag. I sak har inget ändrats, medlemmarnas krav står kvar. Det enda som har hänt är att vi har ett juridiskt utfall att förhålla oss till, just nu kan vi inte strejka för flexpensionen.

Vilka frågor återstår att lösa?
– Det finns en mängd frågor på bordet, olika för olika avtalsområden inom Almega. Det handlar exempelvis om lönesättning och individgaranti.

Kommer ni att driva frågan om flexpensionen via PTK i framtiden?
– Det går inte att svara på i dag hur vi kommer att göra. Får vi ett avtal med samma längd som på övriga områden kommer det att vara ett knappt år fram till nästa avtalsrörelse. Till dess kommer vi att hitta alternativa vägar.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
  • Läs även...

    Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

    Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.