• Svensk industri är väl förberedd inför en konjunkturavmattning, enligt Unionen. Foto: Anders Wiklund/TT

Unionen: "Vi kan inte stirra oss blinda på konjunkturen"

Publicerad 3 oktober 2019, kl 15:28

Det väntar tuffare tider – både för svenska företag och våra plånböcker. Enligt Unionen står svensk industri väl rustad efter flera goda år men poängterar vikten av löneökningar som företagen kan bära.

I går presenterade Industrins ekonomiska råd sin analys av den svenska ekonomin, en rapport de oberoende ekonomerna gjort på uppdrag av parterna. Enligt rådet kommer det allt fler tecken på att den inbromsning som skett inom till exempel tysk industriproduktion nu även sker i Sverige. Till det kommer dystra arbetslöshetssiffror och en vikande export.

Läs mer: Handelskrig hot mot svensk industri

Om det varit fortsatt högkonjunktur hade facken kunnat argumentera för högre löneökningar, nu blir det svårare. Hur det ekonomiska läget kommer att påverka den kommande avtalsrörelsen vill Unionens chefsekonom Katarina Lundahl inte spekulera i men påpekar att nedgången kan bli kortvarig.

– Vi kan inte stirra oss blinda på hur konjunkturläget ser ut när vi förhandlar, det kan ändras snabbt, men det är klart att det ändå spelar roll. Men det viktiga är vilka löner företagen långsiktigt kan bära, säger hon.

– På arbetsgivarsidan utmålar man det som konjunkturen kommer fortsätta rakt ner i källaren men det kan bli en kort svängning som sen går upp – eller en längre. Det är ingen som vet. Industrin har haft en lång period med hög lönsamhet, de är väl förberedda för den avmattning vi nu ser.

Rapporten konstaterar att det är anmärkningsvärt att tjänstesektorn har haft en högre produktivitetstillväxt än tillverkningsindustrin mellan 2012 och 2018. Och just produktivitet är en central fråga för konkurrenskraften och spelar stor roll när löneutrymmet ska bestämmas av parterna.

– Även om det sker en avmattning i konjunkturen behöver det inte gå dåligt för alla företag, allt är inte dystert. Vi står oss väl i jämförelse med andra och det är det viktiga, säger Katarina Lundahl.

De största riskerna för svensk industri på längre sikt är bland annat klimatförändringarna och en upptrappning av handelskonflikten mellan USA och Kina, enligt författarna till rapporten. Även Unionens chefekonom tror att handelshindren kommer att få konsekvenser.

– Det är en svårlöst konflikt och något vi kommer att få leva med framöver. Men ledarna i USA och Kina är inte immuna mot att det sänker världsekonomin, jag tror att de stegvis kommer att slopa vissa tullar. Och om demokraterna får makten har jag svårt att se att de skulle införa tullar mot Europa. Donald Trump är mer oförutsägbar, säger hon.

– Handelshinder är dåligt för ett land som Sverige eftersom vi exporterar så mycket. Men många av landets stora företag är väl rustade att hantera det, har produktion i många världsdelar och kan flytta runt den. Volvo Cars kan till exempel flytta hit viss produktion från Kina för att kunna skeppa till USA.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.