• Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, ser ingen motsättning mellan att sälja både läkemedel och nagellack. Foto: Hasse Holmberg/TT

Unionen vill att apoteken fortsätter ta samhällsansvar

Publicerad 18 juni 2015, kl 13:43

Unionen lägger sig inte i hur apotekskedjorna organiserar sig. Däremot poängterar avtalsansvarige Tero Huhta vikten av att apoteken fortsätter ta ett samhällsansvar.

– Ur facklig synvinkel är apotekens verksamhet inte detaljhandel, utan främst en verksamhet kopplad till hälso- och sjukvården. Vi vill att apoteken tar samhällsansvar just så som sjukvårdsministern nyligen underströk, säger Tero Huhta.

Han anser att apotekens kärnverksamhet är av annat slag än detaljhandeln och de tillhör vårdkedjan.

– Dessutom samarbetar professionerna på apotek med professionerna inom hälso- och sjukvården. Det gör inte vanlig detaljhandel.

Han poängterar personalens viktiga roll för en riktig läkemedelsanvändning. Rådgivningen sker inte bara vid expedieringen av recept, utan är minst lika viktig vid försäljningen av de receptfria preparaten.

– Att medicinen är receptfri betyder inte att den är ofarlig, utan ofta behöver kunden rådgivning för en riktigt och effektiv användning.

Larmen om ett ökat antal förgiftningsfall med paracetamol är exempel på ett område där ökad rådgivning skulle behövas.

Apoteket ABs Eva Fernvall vill dock inte göra samma koppling som Huhta gör.

– Vi har ett hälso- och sjukvårdssystem i landstingens regi. Sedan har vi vård som människor behöver. Apoteken har sin egen komptens och relation till kunden. Vi är inte en del av landstingssystemet, men vi är beroende av varandra.

Andreas Rosenlund, Kronas Apotek, framhåller att branschen vid sidan av läkemedel säljer allt mer handelsvaror.

– Sjukvårdsministern ser en motsättning i att vi säljer både läkemedel och nagellack. Vi ser det inte så. I grunden handlar försäljningen av dessa produkter om att man ska må bra.

– Vi skulle heller aldrig kunna överleva på att bara sälja läkemedel.

Hur Unionen ska organisera sig i nästa avtalsrörelse när apoteksbranschen har splittrats på två arbetsgivarorganisationer är ännu inte beslutat. Vid övergången har de lokala facken efter förhandlingar lyckats behålla villkoren för de anställda. Lokalt finns heller ingen kritik mot övergången.

– Vi är med på noterna, säger Gunilla Larsson, ordförande för Unionen på Apoteket AB.

Ytterligare en förändring är att ICAs egen apotekskedja Cura-apoteket nu blir en del av Apotek Hjärtat och att alla anställda i kedjan får samma personalförmåner som andra ICA-anställda.

Carl von Scheele

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Tufft jobba fackligt i bemanningsbranschen

  I början av sommaren fick Tashmina Berdini pris för sitt arbete med att få igång en facklig verksamhet på Academic Work Consulting. I dag är risken stor att klubben hon var med att starta läggs ned.

 • Läs även...

  "Situationen börjar bli ohållbar"

  Höjda reallöner och ökade avsättningar till flexpension i alla avtal. Det beslutade Unionens förbundsråd inför den kommande avtalsrörelsen. Dessutom vill man se stärkt möjlighet till återhämtning då stressen för medlemmarna börjar bli ohållbar.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  ”Trygghet inte att bita sig fast vid ett jobb”

  Slopa turordningsreglerna och arbetsgivarens omplaceringsskyldighet. Det är ett par förslag som Svenskt Näringsliv presenterade i dag. Unionen å sin sida betonar vikten av att individens trygghet på arbetsmarknaden stärks.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.