Annons
 • Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, ser ingen motsättning mellan att sälja både läkemedel och nagellack. Foto: Hasse Holmberg/TT

Unionen vill att apoteken fortsätter ta samhällsansvar

Publicerad 18 juni 2015, kl 13:43

Unionen lägger sig inte i hur apotekskedjorna organiserar sig. Däremot poängterar avtalsansvarige Tero Huhta vikten av att apoteken fortsätter ta ett samhällsansvar.

– Ur facklig synvinkel är apotekens verksamhet inte detaljhandel, utan främst en verksamhet kopplad till hälso- och sjukvården. Vi vill att apoteken tar samhällsansvar just så som sjukvårdsministern nyligen underströk, säger Tero Huhta.

Han anser att apotekens kärnverksamhet är av annat slag än detaljhandeln och de tillhör vårdkedjan.

– Dessutom samarbetar professionerna på apotek med professionerna inom hälso- och sjukvården. Det gör inte vanlig detaljhandel.

Han poängterar personalens viktiga roll för en riktig läkemedelsanvändning. Rådgivningen sker inte bara vid expedieringen av recept, utan är minst lika viktig vid försäljningen av de receptfria preparaten.

– Att medicinen är receptfri betyder inte att den är ofarlig, utan ofta behöver kunden rådgivning för en riktigt och effektiv användning.

Larmen om ett ökat antal förgiftningsfall med paracetamol är exempel på ett område där ökad rådgivning skulle behövas.

Apoteket ABs Eva Fernvall vill dock inte göra samma koppling som Huhta gör.

– Vi har ett hälso- och sjukvårdssystem i landstingens regi. Sedan har vi vård som människor behöver. Apoteken har sin egen komptens och relation till kunden. Vi är inte en del av landstingssystemet, men vi är beroende av varandra.

Andreas Rosenlund, Kronas Apotek, framhåller att branschen vid sidan av läkemedel säljer allt mer handelsvaror.

– Sjukvårdsministern ser en motsättning i att vi säljer både läkemedel och nagellack. Vi ser det inte så. I grunden handlar försäljningen av dessa produkter om att man ska må bra.

– Vi skulle heller aldrig kunna överleva på att bara sälja läkemedel.

Hur Unionen ska organisera sig i nästa avtalsrörelse när apoteksbranschen har splittrats på två arbetsgivarorganisationer är ännu inte beslutat. Vid övergången har de lokala facken efter förhandlingar lyckats behålla villkoren för de anställda. Lokalt finns heller ingen kritik mot övergången.

– Vi är med på noterna, säger Gunilla Larsson, ordförande för Unionen på Apoteket AB.

Ytterligare en förändring är att ICAs egen apotekskedja Cura-apoteket nu blir en del av Apotek Hjärtat och att alla anställda i kedjan får samma personalförmåner som andra ICA-anställda.

Carl von Scheele

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.