Annons
 • Foto: Colourbox

Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

Publicerad 15 februari 2018, kl 13:36

Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

Med en tredelad försäkring skulle en tredjedel av försäkringen vikas åt vardera föräldern. Den sista tredjedelen skulle familjen få disponera fritt.

Frågan om den tredelade försäkringen har varit uppe till diskussion flera gånger i Unionen. Redan 2008 förde Unionen Stockholms jämställdhetsråd upp frågan utan framgång.

– Vi har länge drivit att uttaget av föräldradagar måste bli jämnare eftersom det är under småbarnsåren som kvinnor halkar efter i lön och karriär, säger Henrik Ehrenberg, Unionens samhällspolitiske chef, enligt vilken det inte egentligen handlar om ett nytt vägval för Unionens del.

– Däremot har vi varit skeptiska till alla regelförändringar som innebär minskad flexibilitet. Men nu när det finns en utredning med ett förslag om tredelad föräldraförsäkring vill förbundsstyrelsen göra en avvägning av olika politiska mål för att uppnå ett gott arbetsliv för våra medlemmar.

Enligt Henrik Ehrenberg kommer Unionens främsta arbete mot ojämställdhet även framöver att bedrivas på arbetsplatserna.

– Vi som fack får inte luta oss tillbaka och lämna över frågan till politikerna, det vore ett stort misstag. Vi måste även fortsatt ha oerhört mycket fokus på hur det fungerar på arbetsplatser. Det gäller att få arbetsgivaren att arbeta systematiskt för att motverka löneskillnader som uppstår under småbarnsåren. Det handlar om att prata igenom sådant som kompetensutveckling, arbetsuppgifter och karriärutveckling.

Att Unionen nu tar ställning innebär inte att förbundet kommer att kampanja för en tredelad försäkring. Däremot kommer man att stötta utredningens förslag i sitt remissvar. Det är dock långt ifrån säkert att förslaget blir verklighet. I dag finns ingen majoritet för det i riksdagen.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Ny ILO-konvention mot våld och trakasserier

  På midsommarafton röstade FN-organet ILO för en konvention om skydd mot våld och trakasserier i arbetslivet. En konvention som Sveriges arbetstagarparter jobbat hårt för i flera år och som fått medvind av MeToo.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.