Annons
Annons
 • SR radiohuset i Stockholm. Foto: Lasse Holmberg/TT

Unionen vill inte ha gränsdragning

Publicerad 24 april 2014, kl 16:29

Journalistförbundet vill ha en tydlig gränsdragning kring var redaktionella medarbetare hör hemma.
I mars lämnade 15 anställda på SVT och SR förbundet och gick över till Unionen efter att man slutit ett nytt avtal om programanställning.
- En gränsdragning går emot vår idé om hur vi organiserar tjänstemän på arbetsplatsen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Det har gnisslat rejält mellan Journalistförbundet och Unionen de senaste veckorna. Bakgrunden är ett avtal om programanställning som gör att visstidsanställda journalister kan vara kvar i upp till fem år, men på bekostnad av företrädesrätten.

Cirka 15 anställda på Sveriges Radio och Sveriges Television lämnade Journalistförbundet med förhoppningar om att kunna förlänga sina tillfälliga kontrakt genom att byta till Unionens avtal. Avtalsshopping som skapar otrygghet för medlemmarna, menade Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och krävde att man skulle dra en tydlig gräns som innebär att det ska vara Journalistförbundets kollektivavtal som tillämpas när det gäller redaktionella medarbetare. Unionen är inte av samma åsikt.

- Vår organisationsidé är att vi ska organisera tjänstemän på arbetsplatsen och att det är arbetsplatsen som är den gemensamma nämnaren, där vi driver fackliga frågor och hittar överenskommelser. Att då göra en gränsdragningsöverenskommelse går emot den idén, säger Niklas Hjert.  

Det tidigare avtalet, och det som fortfarande gäller för dem som är medlemmar i SJF, innebär att den som varit programanställd i mer än två år har företräde till återanställning.
Avtalet slöts i juni förra året. Unionen framhåller att man gärna samarbetar med Journalistförbundet, utan att för den skull dra några gränser.

- Avtalet löper till 2016 om inte någon säger upp det, så det är inte aktuellt att förhandla om det nu. Men jag tror att de frågor vi resonerar om, hur man bäst skapar trygghet för våra medlemmar, bör vi jobba tillsammans med för att bli så starka som möjligt.

Kommentarer

Niclas Hjerts svar ovan har jag redan kommenterat här: http://www.tcotidningen.se/att-vagra-gransdragningskadar-det-fackliga-ar...
Frågorna där kvarstår att svara på .

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-05-15. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.