Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen vill inte ha gränsdragning

Journalistförbundet vill ha en tydlig gränsdragning kring var redaktionella medarbetare hör hemma.
I mars lämnade 15 anställda på SVT och SR förbundet och gick över till Unionen efter att man slutit ett nytt avtal om programanställning.
- En gränsdragning går emot vår idé om hur vi organiserar tjänstemän på arbetsplatsen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.
Lina Björk Publicerad 24 april 2014, kl 16:29
Lasse Holmberg/TT
SR radiohuset i Stockholm. Lasse Holmberg/TT

Det har gnisslat rejält mellan Journalistförbundet och Unionen de senaste veckorna. Bakgrunden är ett avtal om programanställning som gör att visstidsanställda journalister kan vara kvar i upp till fem år, men på bekostnad av företrädesrätten.

Cirka 15 anställda på Sveriges Radio och Sveriges Television lämnade Journalistförbundet med förhoppningar om att kunna förlänga sina tillfälliga kontrakt genom att byta till Unionens avtal. Avtalsshopping som skapar otrygghet för medlemmarna, menade Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och krävde att man skulle dra en tydlig gräns som innebär att det ska vara Journalistförbundets kollektivavtal som tillämpas när det gäller redaktionella medarbetare. Unionen är inte av samma åsikt.

- Vår organisationsidé är att vi ska organisera tjänstemän på arbetsplatsen och att det är arbetsplatsen som är den gemensamma nämnaren, där vi driver fackliga frågor och hittar överenskommelser. Att då göra en gränsdragningsöverenskommelse går emot den idén, säger Niklas Hjert.  

Det tidigare avtalet, och det som fortfarande gäller för dem som är medlemmar i SJF, innebär att den som varit programanställd i mer än två år har företräde till återanställning.
Avtalet slöts i juni förra året. Unionen framhåller att man gärna samarbetar med Journalistförbundet, utan att för den skull dra några gränser.

- Avtalet löper till 2016 om inte någon säger upp det, så det är inte aktuellt att förhandla om det nu. Men jag tror att de frågor vi resonerar om, hur man bäst skapar trygghet för våra medlemmar, bör vi jobba tillsammans med för att bli så starka som möjligt.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.