Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vill säkra jobben på Astra

Amerikanska Pfizers bud på läkemedelsjätten Astra Zeneca möts med oro både lokal och centralt.
- Prioritet ett är att se till att verksamheten blir kvar i Sverige, säger Martin Linder, Unionens 2:e vice förbundsordförande.
Lina Björk Publicerad 12 maj 2014, kl 14:21

Budet som lades på Astra Zeneca i början av maj låg på drygt 660 miljarder kronor. Styrelsen ansåg dock att företaget blev avsevärt undervärderat av Pfizer och valde att tacka nej. Dessutom saknas Sverige på läkemedelsföretagets karta över hur företaget ser på framtidens forskning och utveckling vid ett samgående med Astra Zeneca. Endast forskningsanläggningar i USA och Storbritannien finns med, vilket oroar klubben i Mölndal och Unionen centralt.

- Astra Zeneca är en stor och viktig arbetsgivare ur flera perspektiv. Dels har vi många medlemmar där och dels är läkemedelsindustrin och life science en viktig del i det svenska näringslivet. Enligt den information vi fått så vill Pfizer skapa förtroende hos den brittiska regeringen om att bevara verksamheten där, medan man har varit väldigt tyst vad gäller Sverige, vilket är djupt oroande, säger Martin Linder.

När Pfizers köpte läkemedelsföretaget Pharmacia för drygt tio år sedan minskades personalstyrkan från 5 000 anställda till dagens 500, trots löften om att satsa på forskning. Nu är oron stor att Astra Zeneca ska gå samma öde till mötes. IF Metalls ordförande Anders Ferbe vill se garantier på att jobben blir kvar i Mölndal och Södertälje om en sammanslagning blir aktuell. Unionen är av samma åsikt.

 - Det absolut viktigaste är att säkra upp att verksamheten blir kvar. Det handlar om många arbetstillfällen både direkt och indirekt.  I nuläget är det viktigt att man både politiskt, från ägarhåll och fackförbund agerar för att behålla forskning och produktion i Sverige, säger Martin Linder.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.