Annons
Annons
 • I november ansökte Nevs om förlängd rekonstruktion. Nu ber företaget om samma sak igen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Unionenklubben på Nevs försiktigt positiv

Publicerad 26 februari 2015, kl 19:41

Nevs ansöker ännu en gång om förlängning av den pågående rekonstruktionen. Bolaget gjorde en förlust på 1,2 miljarder förra året och ber nu tingsrätten om ytterligare tre månader för att komma till rätta med de ekonomiska bekymren. På Unionenklubben är man försiktigt positiva inför framtiden.

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) lämnade i dag in en ansökan till Vänersborgs tingsrätt om förlängd rekonstruktion, det skriver TT. Trots att biltillverkaren gjorde en miljardförlust förra året skriver rekonstruktören att det finns ”goda förutsättningar att slutföra en lyckad rekonstruktion” inom tre månader.

Produktionen på fabriken i Trollhättan har legat nere sedan maj i fjol och Nevs har varit i rekonstruktion sedan slutet av augusti. Rekonstruktionstiden skulle ha gått ut i slutet av november men bolaget ansökte om respit och fick tre månader som löper ut i dagarna. 

Sedan Nevs tog över Saab har företaget gjort en total förlust på lite drygt 1,9 miljarder kronor och har i dag sammanlagda skulder på nära en halv miljard kronor.

Trots det säger Ronnie Hermansson, Unionens klubbordförande, att medlemmarna tror och hoppas på en lösning inom kort. Att de ser fram emot att börja arbeta med de projekt som Nevs planerar.

- Med den information vi har ser vi med tillförsikt fram emot en framtid för Nevs i Trollhättan. De planer man har är inte bara bra för oss på Nevs, utan även för hela regionen, säger Ronnie Hermansson.

Nevs kommunikationschef, Mikael Östlund, säger till P4 Väst att bolaget hade budgeterat för underskott under de första åren efter att man tog över Saab. Men att den avbrutna produktionen gjort att förlusten blivit större än vad som var tanken.

Biltillverkaren har ansökt om ett ackord hos tingsrätten för att över huvud taget kunna ta sig ur rekonstruktionen och bli attraktivt för potentiella köpare. Enligt Ronnie Hermansson har rekonstruktören skickat ut förslaget efter att han fått över 40 procent av borgenärerna, vilket är minimikravet för en sådan ansökan, att vara positiva till att inleda en ackordsförhandling. 

Rekonstruktion

Syftet med företagsrekonstruktioner är att minska antalet konkurser och öka möjligheterna för företag på obestånd att fortsätta sin verksamhet. Lagen om företagsrekonstruktioner började gälla 1996.

Ackord är en frivillig ekonomisk uppgörelse som är vanlig i företagsrekonstruktioner. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Som chef måste du vakta vad du säger"

  Svårigheten att få till förändring och att hans ord bedöms hårdare än tidigare. Det är två insikter Love Ekstam Ljusegren fått under sin första tid som chef inom Saab.

 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

 • Läs även...

  Företag lånar ut anställda till sjukvården

  Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson vid LKAB är en av de som nappade på erbjudandet om tjänstledighet med bibehållen lön för att avlasta sjukvården. Nu erbjuder fler företag sina anställda betald ledighet om de tar jobb inom vården.

 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.