Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionens a-kassa billigare

Från den 1 september sänks avgiften till Unionens a-kassa med 28 kronor per månad. Anledningen är minskad arbetslöshet bland tjänstemännen.
Linda Svensson Publicerad 27 augusti 2010, kl 10:57

I maj beslutade Unionens a-kassa att sänka avgiften från den 1 juli. Sedan dess har arbetslösheten fortsatt att sjunka. Konjunkturinstitutet och Arbetsförmedlingen har i sina prognoser pekat på att minskningen sannolikt kommer att hålla i sig. Därför fattade Unionens a-kassa tidigare i veckan beslutet att sänka avgiften ytterligare. Medlemmar i förbundet kommer från den 1 september att betala 196 kronor per månad. För dem som är med endast i a-kassan tillkommer en aviavgift på tre kronor i månaden.

- Det är viktigt att vi tar ut en avgift i förhållande till våra kostnader. När arbetslösheten sjunker sänks avgiften, säger Inger Lindström, föreståndare på Unionens a-kassa.

Lägst avgift har Akademikernas och Finans- och försäkringsbranschens a-kassor - 90 kronor per månad.

 Kassorna med lägst avgift

  Kronor/månad 

  
 Akademikernas      90
 Finans- och försäkringsbranschens       90
 Lärarnas       108
 Ledarnas       120
 SKTF       139
 ST       143
 Kommunalarbetarnas       162
 Farmacitjänstemännens       167
 Elektrikernas       180
 Småföretagarnas       181
 Journalisternas       190
 Unionen       199

Kassorna med högst avgift 

Kronor/månad 

  
 Musikernas       444
 Teaterverksammas       437
 Sveriges fiskares       433
 GS       420
 Alfa       416
 Hotell- och restauranganställdas       415
 Sveriges arbetares       415
 IF Metall       407
 Byggnads       390
 Bensinhandlarnas       358
 Hamnarbetarnas       350
 Fastighetsanställdas       340

Källa: IAF - Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Fotnot: Redovisad avgift är den högsta möjliga i respektive kassa. Arbetslösa betalar ett lägre belopp, liksom i vissa fall fackförbundsmedlemmar.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.