Annons

Unionens a-kassa välkomnar regler för förtroendeuppdrag

Publicerad 20 mars 2014, kl 17:21

Fackligt förtroendeuppdrag ger inte alltid rätt till arbetslöshetsersättning. På Unionens a-kassa dömer man från fall till fall och tar hjälp av tidigare domar.
- Det är ett jätteknepigt område och vi välkomnar verkligen klargörande regler, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Som Kollega skrev i går råder det stor oklarhet om arbetslösa som varit fackligt förtroendevalda ska få a-kassa för sitt fackliga arbete eller inte. Eftersom det inte finns några regler får a-kassorna utgå från tidigare domar när de beslutar om ersättning.

- Det finns inga regler utan är helt praxisbetonat. Problemet med domarna är att det inte finns så många och att de inte bara gäller fackliga förtroendeuppdrag. I vissa fall betraktar man arbetet som tillgodoräkningsbart förvärvsarbete och ibland inte. Det är viktigt att komma ihåg att det är just bedömningar utifrån det specifika fallet och det blir otydligt, inte minst för den enskilde, när det inte finns några regler, säger Jeanette Mandl på Unionens a-kassa.

A-kassan kollar bland annat i vilken omfattning man har jobbat med sitt förtroendeuppdrag och om det utförts under samtliga månader inom ramtiden. Att arbetet utförts kontinuerligt och inte alltför sporadiskt är något som man tagit fasta på i domarna.

- Man får försöka bedöma gränser som inte är fastslagna i någon form av regel. Kommer det upp i en andel så att det fåt försörjningsmässig betydelse? Att det inte handlar om ett möte i månaden.

Unionens a-kassa har yttrat sig och är positivt till den statliga offentliga utredning som ska föreslå lagregler för att förtydliga vad som gäller. Jeanette Mandl påpekar också att det finns ett handläggarstöd på det här området från a-kassornas samorganisation, där man utgått från de tidigare rättsfallen, och att det är meningen att alla kassorna ska följa de riktlinjerna.

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Försäkringskassans bedöming måste baseras på kunskap"

  Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Samtalsgrupp minskar risk för utmattning

  Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

 • Läs även...

  Färre är med i facket

  Utvecklingen fortsätter – färre väljer att vara med i facket. Minskningen är störst bland arbetare och utrikesfödda. Det visar en ny rapport om den fackliga medlemsutvecklingen.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.