Unionens a-kassa välkomnar regler för förtroendeuppdrag

Publicerad 20 mars 2014, kl 17:21

Fackligt förtroendeuppdrag ger inte alltid rätt till arbetslöshetsersättning. På Unionens a-kassa dömer man från fall till fall och tar hjälp av tidigare domar.
- Det är ett jätteknepigt område och vi välkomnar verkligen klargörande regler, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Som Kollega skrev i går råder det stor oklarhet om arbetslösa som varit fackligt förtroendevalda ska få a-kassa för sitt fackliga arbete eller inte. Eftersom det inte finns några regler får a-kassorna utgå från tidigare domar när de beslutar om ersättning.

- Det finns inga regler utan är helt praxisbetonat. Problemet med domarna är att det inte finns så många och att de inte bara gäller fackliga förtroendeuppdrag. I vissa fall betraktar man arbetet som tillgodoräkningsbart förvärvsarbete och ibland inte. Det är viktigt att komma ihåg att det är just bedömningar utifrån det specifika fallet och det blir otydligt, inte minst för den enskilde, när det inte finns några regler, säger Jeanette Mandl på Unionens a-kassa.

A-kassan kollar bland annat i vilken omfattning man har jobbat med sitt förtroendeuppdrag och om det utförts under samtliga månader inom ramtiden. Att arbetet utförts kontinuerligt och inte alltför sporadiskt är något som man tagit fasta på i domarna.

- Man får försöka bedöma gränser som inte är fastslagna i någon form av regel. Kommer det upp i en andel så att det fåt försörjningsmässig betydelse? Att det inte handlar om ett möte i månaden.

Unionens a-kassa har yttrat sig och är positivt till den statliga offentliga utredning som ska föreslå lagregler för att förtydliga vad som gäller. Jeanette Mandl påpekar också att det finns ett handläggarstöd på det här området från a-kassornas samorganisation, där man utgått från de tidigare rättsfallen, och att det är meningen att alla kassorna ska följa de riktlinjerna.

Lediga jobb
 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Ingen a-kassa utan arbetsgivar­intyg

  Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.

 • Läs även...

  Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

  Personer som haft fackliga uppdrag kan förlora ekonomiskt om de blir arbetslösa. Det vet Thomas Ackelid, som inte får full a-kassa. Men nu väntas regeringen föreslå en lagändring.

 • Läs även...

  Färre är med i facket

  Utvecklingen fortsätter – färre väljer att vara med i facket. Minskningen är störst bland arbetare och utrikesfödda. Det visar en ny rapport om den fackliga medlemsutvecklingen.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Få lön utan att jobba

  Minskad fattigdom, ohälsa och byråkrati. Om alla i Sverige fick en basinkomst, oavsett om de jobbar eller inte, skulle allt bli bättre, menar förespråkarna. Men modellen saknar inte kritiker.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.