Annons
 • Sjukvårdsförsäkring via jobbet ska förmånsbeskattas från och med nästa år. Det gäller dock inte gruppförsäkring via facket. Foto: Henrik Montgomery / TT

Unionens medlemmar slipper skatt på privat sjukvård

Publicerad 21 april 2017, kl 10:40

Från och med den 1 juli nästa år ska alla som har en sjukvårdsförsäkring som jobbet står för betala förmånsskatt. Det gäller dock inte den som har en gruppförsäkring via sitt fackförbund.

Nyligen blev det känt att regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som arbetsgivaren betalar ska förmånsbeskattas från och med juli nästa år. 

Enligt SVT Nyheter har 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring i dag av vilka ungefär 70 procent  får den betald av arbetsgivaren. Enligt överenskommelsen kommer alltså minst 450 000 personer att få betala förmånsskatt. 

Hur mycket skatt det handlar om beror på hur mycket försäkringen kostar.

Men det här gäller inte den har en gruppförsäkring via sitt fackförbund. Det eftersom det då handlar om en produkt i en gruppförsäkring som man betalar med egna, redan beskattade pengar.

– Skillnaden är att om arbetsgivaren betalar en sjukvårdsförsäkring så betalas det med obeskattade pengar och nu vill politikerna inte att det ska vara en skattefri förmån, precis som man resonerar när det exempelvis gäller en bilförmån eller fri kost, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

I höstas beslöt Unionen att man inom något år kommer att erbjuda samtliga drygt 600 000 medlemmar möjligheten att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Sannolikt kommer det att bli möjligt från och med årsskiftet.

Läs mer: Unionens medlemmar erbjuds sjukvårdsförsäkring

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Unionen: ”DO borde agera hårdare”

  Det råder allmän amnesti för brott mot diskrimineringslagen, hävdar Lena Svenaeus, tidigare Jämo, som ger Diskrimineringsombudsmannen hård kritik. Även Unionens chefsjurist anser att DO borde vara tuffare.

 • Läs även...

  Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

  Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.