• Sjukvårdsförsäkring via jobbet ska förmånsbeskattas från och med nästa år. Det gäller dock inte gruppförsäkring via facket. Foto: Henrik Montgomery / TT

Unionens medlemmar slipper skatt på privat sjukvård

Publicerad 21 april 2017, kl 10:40

Från och med den 1 juli nästa år ska alla som har en sjukvårdsförsäkring som jobbet står för betala förmånsskatt. Det gäller dock inte den som har en gruppförsäkring via sitt fackförbund.

Nyligen blev det känt att regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som arbetsgivaren betalar ska förmånsbeskattas från och med juli nästa år. 

Enligt SVT Nyheter har 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring i dag av vilka ungefär 70 procent  får den betald av arbetsgivaren. Enligt överenskommelsen kommer alltså minst 450 000 personer att få betala förmånsskatt. 

Hur mycket skatt det handlar om beror på hur mycket försäkringen kostar.

Men det här gäller inte den har en gruppförsäkring via sitt fackförbund. Det eftersom det då handlar om en produkt i en gruppförsäkring som man betalar med egna, redan beskattade pengar.

– Skillnaden är att om arbetsgivaren betalar en sjukvårdsförsäkring så betalas det med obeskattade pengar och nu vill politikerna inte att det ska vara en skattefri förmån, precis som man resonerar när det exempelvis gäller en bilförmån eller fri kost, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

I höstas beslöt Unionen att man inom något år kommer att erbjuda samtliga drygt 600 000 medlemmar möjligheten att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Sannolikt kommer det att bli möjligt från och med årsskiftet.

Läs mer: Unionens medlemmar erbjuds sjukvårdsförsäkring

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.