Annons
Annons
 • Tobias Baudin, Kommunal, Susanna Gideonsson, Handels, och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under pressträffen efter man tagit beslut om samordnade krav i lönerörelsen under avtalskonferensen i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT

Unionens medlemmar tjänar på enigt LO

Publicerad 19 oktober 2016, kl 12:52

LO-förbunden går in i 2017 års avtalsrörelse med gemensamma krav. Ett beslut som välkomnas av Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

Under onsdagen blev det klart att de 14 förbunden inom LO går fram med gemensamma krav i den kommande lönerörelsen. Beslutet fattades efter ”en väldigt lång debatt” enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Att LO är överens påverkar även resten av avtalsrörelsen och är, enligt Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, positivt för Unionens medlemmar.

– En fungerande LO-samordning ökar säkerheten kring att märket hålls och att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som sätter märket för löneökningarna. Vi vet att det har varit en lönebildningsmodell som har varit väldigt framgångsrik och gett både Unionens medlemmar och övriga löntagare bra reallöneökningar.

Att LO-förbunden inte lyckades komma överens i fjolårets avtalsrörelse rubbade förvisso inte märket, även om det skapade viss oro.

– När man summerar förra årets avtalsrörelse får man konstatera att märket höll, men den kännetecknades av att flera förbund ville utmana märkessättningen. Det är positivt om man, redan på förhand, kan skapa en trygghet kring att märket håller, säger Niklas Hjert.

Dessutom har LO kommit överens om en låglönesatsning som innebär att de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska ha rätt till högre löneökningar. Satsningen kommer dock inte att äventyra märkessättningen enligt Niklas Hjerts bedömning i nuläget. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.