Annons
 • Tobias Baudin, Kommunal, Susanna Gideonsson, Handels, och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under pressträffen efter man tagit beslut om samordnade krav i lönerörelsen under avtalskonferensen i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT

Unionens medlemmar tjänar på enigt LO

Publicerad 19 oktober 2016, kl 12:52

LO-förbunden går in i 2017 års avtalsrörelse med gemensamma krav. Ett beslut som välkomnas av Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

Under onsdagen blev det klart att de 14 förbunden inom LO går fram med gemensamma krav i den kommande lönerörelsen. Beslutet fattades efter ”en väldigt lång debatt” enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Att LO är överens påverkar även resten av avtalsrörelsen och är, enligt Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, positivt för Unionens medlemmar.

– En fungerande LO-samordning ökar säkerheten kring att märket hålls och att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som sätter märket för löneökningarna. Vi vet att det har varit en lönebildningsmodell som har varit väldigt framgångsrik och gett både Unionens medlemmar och övriga löntagare bra reallöneökningar.

Att LO-förbunden inte lyckades komma överens i fjolårets avtalsrörelse rubbade förvisso inte märket, även om det skapade viss oro.

– När man summerar förra årets avtalsrörelse får man konstatera att märket höll, men den kännetecknades av att flera förbund ville utmana märkessättningen. Det är positivt om man, redan på förhand, kan skapa en trygghet kring att märket håller, säger Niklas Hjert.

Dessutom har LO kommit överens om en låglönesatsning som innebär att de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska ha rätt till högre löneökningar. Satsningen kommer dock inte att äventyra märkessättningen enligt Niklas Hjerts bedömning i nuläget. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.