• Foto: Jessica Gow/TT

UR-medarbetare i upprop: ”Vi vågar inte vara sjuka i längre perioder”

Publicerad 2 april 2019, kl 11:42

Tre av tio medarbetare på UR är visstidsanställda. Nu riktar 68 medarbetare skarp kritik mot företagets personalpolitik. Unionen uppmanar samtidigt arbetsgivaren att vara tydlig med att vissa anställningar aldrig är tänkta att övergå i fasta tjänster.

Efter kritiken mot frilansarnas villkor på SVT har turen kommit till Utbildningsradion. I en debattartikel i Expressen beskriver 68 medarbetare som antingen är visstidsanställda eller nyligen har varit det hur både arbetsmiljön och kvaliteten på produktionerna påverkas negativt av att UR har satt i system att använda sig av visstidsanställningar.

Läs också: Otryggt för frilansare och vikarier på SVT

”När det gäller visstidsanställningar är UR sämst i klassen”, skriver de i artikeln.

Statistik från HR-avdelningen visar, enligt artikelförfattarna, att 30 procent av medarbetarna på UR saknar fast anställning. På SVT är motsvarande siffra 25 procent och på SR lägre.

Personalpolitiken slår hårt emot personalen.

”Många av oss har hunnit bli 30, en del av oss 40 och 50 år gamla och många har barn att försörja, men vi har fortfarande svårt att skriva under hyreskontrakt eller ta banklån eftersom vi saknar fast inkomst. De osäkra anställningarna gör att vi inte vågar framföra relevant kritik av rädsla för att uppfattas som krångliga. Vi vågar inte vara sjuka längre perioder och vi känner att vi ständigt måste prestera på topp, eftersom vi annars enkelt kan bli utbytta”, skriver artikelförfattarna.

Unionens klubbordförande på UR, John Naeslund, håller med om att det finns en risk att visstidsanställda håller en lägre profil än tillsvidareanställa och drar sig för att kritisera arbetsgivaren.

– De har ett sämre skydd än tillsvidareanställda och vågar ofta inte ställa lika höga krav, säger han.

Även de som har en fast anställning på företaget påverkas negativt av de många tidsbegränsade anställningarna.

– Att regelbundet behöva ta hand om dem som har visstidsanställningar innebär ett merarbete som kan upplevas som stressigt och skapa en negativ arbetsmiljö, säger John Naeslund.

Han uppmanar medlemmar som hamnar i konflikt med arbetsgivaren att vända sig till klubben.

– Om en medlem till exempel inte får sitt kontrakt förnyat kan vi ta en diskussion med arbetsgivaren om tolkningen av kollektivavtalet, säger han.

Han betonar även vikten av att arbetsgivaren är tydlig med vilken slags anställningskontrakt medarbetarna har.

– Jag förstår att man blir upprörd om den chef som sköter anställningarna har sagt att en visstidsanställning kan leda till en tillsvidareanställning – och det inte stämmer, och det aldrig har varit arbetsgivarens avsikt. Det är viktigt att vd och chefer på olika nivåer har samma bild av vad som gäller.

Det är inte bara medarbetarna som drabbas när arbetsgivaren missbrukar användningen av tidsbegränsade anställningar. Kvaliteten på produktionerna blir också lidande när en så stor andel av personalen har visstidsanställningar.

”En ständig rotation av visstidsanställda betyder att övriga medarbetare kontinuerligt behöver lägga arbetstid på att lära upp nyanställda, som efter några år försvinner från företaget och tar sin kompetens med sig. Den här bristen på kontinuitet leder i förlängningen till lägre kvalitet på våra produktioner”, skriver författarna till debattartikeln.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Sexköpet raderade ut varumärket Paolos

  Paolo Robertos sexköp fick enorma konsekvenser för de anställda på Evanoff group. När varumärket Paolos raderades ut över en natt fick allt arbete inriktas på att hantera krisen. I dag, fem veckor senare, är deras arbetsmiljö fortfarande påverkad av det som hände.

 • Läs även...

  Det önskar sig anställda i julklapp

  85 procent av dem som brukar få en julklapp på jobbet är säkra på att de också kommer få en i år. Här är topp fem på önskelistan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.