• Grundregeln är att den som är inflyttad från ett annat EU-/EES-land och ansöker om a-kassa först måste arbeta i Sverige för att kunna tillgodoräkna sig arbete från annat land. Foto: Colourbox

Utlandsarbete räcker inte för a-kassa

Publicerad 23 september 2014, kl 14:52

Den som varken arbetat i Sverige eller betraktas som gränsarbetare kan inte tillgodoräkna sig arbete i ett annat EU-land vid ansökan om inträde i Unionens a-kassa. Det konstaterar kammarrätten i en dom.

I september 2007 flyttade en man till Nederländerna och bodde där i fyra år. I Nederländerna hade han en anställning som varade i drygt två år tills han blev sjukskriven. I februari 2012, då mannen flyttat tillbaka till Sverige, ville han gå med i Unionens a-kassa.

Men eftersom den nu 34-årige mannen inte arbetat i Sverige sedan han lämnat Nederländerna uppfyllde han inte villkoren för ett medlemskap, enligt kassan. Mannen överklagade beslutet men nu har såväl förvaltningsrätten som kammarrätten gett a-kassan rätt. Enligt domen räknas inte det arbete 34-åringen utfört i Nederländerna.

Grundregeln är att den som är inflyttad från ett annat EU-/EES-land och ansöker om a-kassa först måste arbeta i Sverige för att kunna tillgodoräkna sig arbete från annat land.

Det finns undantag för gränsarbetare, det vill säga personer som bor i ett land och arbetar i ett annat och återvänder till bosättningslandet åtminstone en gång i veckan. Ett annat undantag gäller så kallade oäkta gränsarbetare, de arbetar i ett annat land men återvänder inte varje vecka. Då tas istället hänsyn till var arbetstagaren har sitt ”intressecentrum”, till exempel var familjen är bosatt.

Enligt Unionens bedömning kan 34-åringen inte heller betraktas som en arbetslös gränsarbetare. Detta eftersom han inte återvänt till Sverige minst en gång i veckan och hans familjesituation var inte sådan att han kan anses ha haft sitt ”intressecentrum” i Sverige. Även i detta fall ger kammarrätten i Göteborg a-kassan rätt.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  "Försäkringskassans bedöming måste baseras på kunskap"

  Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.