Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Utredare föreslår årliga lönegranskningar

Lönekartläggningar ska göras varje år. Det föreslår en statlig utredning som nu, efter många förseningar, är klar. Utredningen går därmed på riksdagens linje om att återinföra kravet om årliga granskningar av lön utifrån kön.
Sandra Lund Publicerad 18 juni 2014, kl 11:23

Under tisdagen lämnade utredaren, Cathrine Lilja Hansson, som till vardags är ordförande och chef för Arbetsdomstolen, över den 467 sidor långa rapporten med sina förslag om vad som bör förbättras i diskrimineringslagen när det gäller det förebyggande arbetet till regeringen.

Det handlar bland annat om lönekartläggningar och jämställdhetsplaner. En utredning som blivit uppskjuten flera gånger vilket Kollega tidigare skrivit om.

Ett av förslagen är att återinföra lönekartläggningar varje år, i stället för vart tredje år som det blev när lagen ändrades senast 2008. Ett krav som även en majoritet i riksdagen ställde för ett år sedan. Däremot anser utredningen inte att det finns något behov av särskilda planer för jämställda löner.

Ett annat förslag som utredningen tagit ställning till är om kartläggningarna enligt lag ska ske i samband med den årliga lönerevisionen. Men i och med att det kan finnas flera kollektivavtal - och därmed olika tidpunkter för lönerevisioner – på en och samma arbetsplats anser utredningen att det inte är lämpligt.

Alla arbetsgivare är skyldiga att kartlägga löner på arbetsplatsen (även om undersökningar visar att få gör det). Men kravet på skriftlig dokumentation ska dock enligt utredningen bara gälla arbetsplatser med fler än 25 anställda. Orsakerna sägs vara två. Dels att bördan blir för stor för mindre arbetsplatser. Dels att DO, som är den myndighet som ansvarar för tillsynen av det förebyggande arbetet mot diskriminering, inte har resurser att granska så många arbetsplatser. Även om utredningen föreslår ökade resurser till DO, så räknar man med att inte heller det skulle räcka.

Hela utredningen: Aktiva åtgärder mot diskriminering SOU 2014/41

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström