Annons
 • Vi vill inte ha ett system som undergräver arbetsgivarnas vilja och engagemang för att ge den anställde utvecklingsinsatser, säger Henrik Ehrenberg på Unionen. Foto: Colourbox

Utvecklingsledighet dissas av facket

Publicerad 28 mars 2018, kl 13:12

Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
ledighet för studier.

”Ett tydligt nej till friår”, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon tog emot förslaget igår, tisdag. Friåret, som fanns mellan 2005 och 2007, innebar att en anställd kunde ta ledigt i upp till ett år för att göra precis vad som helst.

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, anser tvärtom att förslaget är konstruerat utifrån idén om friåret. Med den skillnaden att man nu kräver att ledigheten ska ägnas åt någon form av utvecklande verksamhet, exempelvis utbildning.

– Jag ser flera problem med förslaget. Framför allt ger det arbetsgivare möjlighet att argumentera för att staten tar ansvaret för kompetensutvecklingen. Vi vill inte ha ett system som undergräver arbetsgivarnas vilja och engagemang för att ge den anställde utvecklingsinsatser.

Dessutom, påpekar Henrik Ehrenberg, innebär ett statligt system även en osäkerhet. Det kan räcka med ett regeringsskifte eller besparingskrav för att det ska ryckas undan. Ytterligare ett problem ser han i att det blir en myndighet, Arbetsförmedlingen, som får sista ordet om vilken kompetensutveckling den enskilde anställde ska ha.

Unionen vill i stället se en lösning där fack och arbetsgivare med ekonomiskt stöd från staten tillsammans tar ansvar för de anställdas kompetensutveckling.

– Vi välkomnar så klart ett statligt engagemang i frågan och hoppas nu att man vill sätta sig ned med parterna och diskutera hur man kan skapa ett långsiktigt hållbart system, säger Henrik Ehrenberg.

Även LO gör tummen ned för förslaget. Till Dagens Arena säger Therese Guovelin, vice ordförande för LO, att hon är bekymrad bland annat eftersom de med otrygga anställningar lämnas utanför.

Omkring 700 000 personer arbetar deltid och/ eller på visstidsanställningar. Enligt LO har dessa minst lika stort behov av kompetensutveckling som tillsvidareanställda, skriver Dagens Arena.

Inte heller arbetsgivarna är nöjda med förslaget. Ett olyckligt förslag, skriver Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Niklas Beckman på organisationens hemsida.

– Den ökade frånvaron riskerar naturligtvis att ytterligare öka företagens problem med kompetensförsörjning. Som arbetsmarknadspolitisk åtgärd är det också en mycket dyr och sannolikt ineffektiv insats.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Bara hälften fick personalutbildning

  Företagen snålar på kompetensutveckling. Av den totala personalkostnaden läggs bara 1,6 procent på utbildning och endast 52 procent av de anställda deltog i kurser under ett år.

 • Läs även...

  Från mekaniker till skrivbordsjobb på LKAB

  Gruv- och mineralkoncernen LKAB löser kompetensbristen genom att låta medarbetarna sätta sig i skolbänken. I år får andra kullen mekaniker högskoleutbildning till tekniker, ett tjänstemannajobb.

 • Läs även...

  Hög tid att söka studiestöd

  Planerar du att utnyttja Unionens studiestöd i samband med en utbildning? Då är det dags nu. I dagsläget är 2020 det sista året som du garanterat kan ta del av medlemsförmånen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.