• Vi vill inte ha ett system som undergräver arbetsgivarnas vilja och engagemang för att ge den anställde utvecklingsinsatser, säger Henrik Ehrenberg på Unionen. Foto: Colourbox

Utvecklingsledighet dissas av facket

Publicerad 28 mars 2018, kl 13:12

Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
ledighet för studier.

”Ett tydligt nej till friår”, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon tog emot förslaget igår, tisdag. Friåret, som fanns mellan 2005 och 2007, innebar att en anställd kunde ta ledigt i upp till ett år för att göra precis vad som helst.

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, anser tvärtom att förslaget är konstruerat utifrån idén om friåret. Med den skillnaden att man nu kräver att ledigheten ska ägnas åt någon form av utvecklande verksamhet, exempelvis utbildning.

– Jag ser flera problem med förslaget. Framför allt ger det arbetsgivare möjlighet att argumentera för att staten tar ansvaret för kompetensutvecklingen. Vi vill inte ha ett system som undergräver arbetsgivarnas vilja och engagemang för att ge den anställde utvecklingsinsatser.

Dessutom, påpekar Henrik Ehrenberg, innebär ett statligt system även en osäkerhet. Det kan räcka med ett regeringsskifte eller besparingskrav för att det ska ryckas undan. Ytterligare ett problem ser han i att det blir en myndighet, Arbetsförmedlingen, som får sista ordet om vilken kompetensutveckling den enskilde anställde ska ha.

Unionen vill i stället se en lösning där fack och arbetsgivare med ekonomiskt stöd från staten tillsammans tar ansvar för de anställdas kompetensutveckling.

– Vi välkomnar så klart ett statligt engagemang i frågan och hoppas nu att man vill sätta sig ned med parterna och diskutera hur man kan skapa ett långsiktigt hållbart system, säger Henrik Ehrenberg.

Även LO gör tummen ned för förslaget. Till Dagens Arena säger Therese Guovelin, vice ordförande för LO, att hon är bekymrad bland annat eftersom de med otrygga anställningar lämnas utanför.

Omkring 700 000 personer arbetar deltid och/ eller på visstidsanställningar. Enligt LO har dessa minst lika stort behov av kompetensutveckling som tillsvidareanställda, skriver Dagens Arena.

Inte heller arbetsgivarna är nöjda med förslaget. Ett olyckligt förslag, skriver Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Niklas Beckman på organisationens hemsida.

– Den ökade frånvaron riskerar naturligtvis att ytterligare öka företagens problem med kompetensförsörjning. Som arbetsmarknadspolitisk åtgärd är det också en mycket dyr och sannolikt ineffektiv insats.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

  Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  Robotarna börjar ta våra jobb

  Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

  Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

 • Läs även...

  ”Politikerna bör hålla fingrarna borta”

  Unionen gör tummen ned för allianspartiernas hot om lagstiftning om lägre ingångslöner. Det är parterna som ska reglera den saken även i fortsättningen, anser Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

 • Läs även...

  Fler nyanlända får jobb genom snabbspår

  Flera arbetsgivare har svårt att få tag på folk. Samtidigt har många nyanlända svårt att få jobb. Nu försöker Arbetsförmedlingen sammanföra grupperna med hjälp av olika snabbspår. Fast särskilt snabbt går det inte.

 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.