Annons
Annons
 • Utan Sirajul Islam, som åker runt på landsbygden i Bangladesh och köper textilier från småhantverkare, kan Christina Nygren inte driva sin butik. Nu hotas han av utvisning. Foto: Klas Sjöberg

Utvisning riskerar att orsaka konkurs

Publicerad 14 juni 2017, kl 14:10

Christina Nygren och Sirajul Islam var en ”perfect match” sett ur affärssynpunkt. Och så hade det kunnat fortsätta. Men en olycklig miss gör att Sirajul kan utvisas. Nu kämpar de tillsammans för att han ska få stanna i Sverige.

I den lilla butiken Brokiga Bengalen på Södermalm i Stockholm finns många vackra och färgstarka bomulls- och sidentyger. Men det är ändå bara en bråkdel av allt som brukade finnas här, när butiken fortfarande fungerade, förklarar butiksägaren Christina Nygren.

Då åkte Sirajul Islam till Bangladesh på inköpsresor ett par gånger om året för att fylla på med nya tyger. Men de resorna fick ett abrupt slut när Migrationsverket meddelade att han skulle utvisas.

– Då beslagtogs hans pass. Så nu har han inte varit i Bangladesh på tre år och vi får allt mindre att sälja och jag måste hela tiden skjuta till pengar för att vi inte ska gå i konkurs, fortsätter hon.

Christina har länge haft ett stort intresse för den sydasiatiska kulturen. Under mer än 30 år reste hon runt i olika länder i området för att studera, arbeta och forska. I Bangladesh lärde hon känna Sirajul.

När hon senare beslöt att förverkliga sin dröm, att öppna en butik i Stockholm med försäljning av tyger från Bangladesh, handplockade hon Sirajul som butiksförsäljare och inköpare.

– Affären bygger på att han har åkt runt på landsbygden i Bangladesh och köpt tyger av hantverkare, som små kvinnokollektiv. Det är en uppgift som bara Sirajul klarar, eftersom det kräver att man kan språket, har rätt kontakter och känner till kulturen där, säger Christina.

– Vi hade stora planer på hur vi skulle utveckla verksamheten när Migrationsverket meddelade sitt beslut. Sedan dess har vi i stället tvingats lägga all kraft på att överklaga det och försöka få beslutet ändrat.

När butiken öppnade 2011 så hade han tackat ja till en 75-procentig anställning med kollektivavtalad lön.

För Sirajul betydde flytten till Stockholm att han fick möjlighet att skapa sig en ny tillvaro i Sverige, samtidigt som han kunde bidra till familjens försörjning i hemlandet. Han visste att det på sikt fanns en chans att han skulle få permanent uppehållstillstånd i Sverige, och att det då även fanns en möjlighet för hans fru och son att flytta hit.

Juridisk hjälp har kostat mycket pengar och nu hotas butiken av nedläggning

Sirajul trivdes snart bra i Sverige, han pluggade svenska och fick nya vänner. Problemen började när han efter fyra års anställning, med löfte om en fortsatt anställning, utnyttjade rätten att söka permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Läs mer: Spotifys anställda riskerar utvisning

Helt oväntat kom då besked om att hans ansökan hade avslagits och att han skulle utvisas fyra veckor senare. Anledningen var att han under sina fyra år som anställd i Sverige hade tagit tjänstledigt, i sammanlagt tre och en halv månad, för att vara med sina svårt sjuka föräldrar i Bangladesh.

– Jag har verkligen tagit reda på vad som gäller och vet att vi har gjort rätt, säger Christina.

Hon är väldigt upprörd över hur Migrationsverket har hanterat Sirajuls ärende och därmed honom. Liksom över vilka följder det har fått för henne själv och butiken.

– Den juridiska hjälpen har kostat mig mycket pengar och nu hotas butiken av nedläggning. Men det värsta är nog att jag har tappat tron på vårt rättssystem. Vi har följt alla regler och de har gjort fel, ändå ändras inte beslutet. Det är ju helt horribelt.

Nu har det gått tre år sedan Sirajul senast träffade sin cancersjuka mor, sin hustru och son. Han förklarar att han fick en chock när han insåg att Migrationsverket inte skulle ändra beslutet.

– Det är inte rättvist. Jag trodde inte det kunde gå till så här i Sverige, säger han.

Christina tillägger:

– Politikerna pratar mycket om integration. Sirajul har en speciell kompetens som behövs för att jag ska kunna driva butiken. Nu har han varit här i mer än sex år och skött sig klanderfritt, jobbat, betalat skatt och aldrig tagit emot några bidrag. Ändå ska han utvisas, det är inte klokt.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Utlovade jobb saknas när Radiotjänst stänger

  I januari blev det klart att Kiruna skulle få 120 statliga ersättningsjobb för de heltidstjänster som förvinner när Radiotjänst läggs ner. Men drygt en vecka innan företaget stänger för gott saknas fortfarande 50 utlovade tjänster.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.