• Utan Sirajul Islam, som åker runt på landsbygden i Bangladesh och köper textilier från småhantverkare, kan Christina Nygren inte driva sin butik. Nu hotas han av utvisning. Foto: Klas Sjöberg

Utvisning riskerar att orsaka konkurs

Publicerad 14 juni 2017, kl 14:10

Christina Nygren och Sirajul Islam var en ”perfect match” sett ur affärssynpunkt. Och så hade det kunnat fortsätta. Men en olycklig miss gör att Sirajul kan utvisas. Nu kämpar de tillsammans för att han ska få stanna i Sverige.

I den lilla butiken Brokiga Bengalen på Södermalm i Stockholm finns många vackra och färgstarka bomulls- och sidentyger. Men det är ändå bara en bråkdel av allt som brukade finnas här, när butiken fortfarande fungerade, förklarar butiksägaren Christina Nygren.

Då åkte Sirajul Islam till Bangladesh på inköpsresor ett par gånger om året för att fylla på med nya tyger. Men de resorna fick ett abrupt slut när Migrationsverket meddelade att han skulle utvisas.

– Då beslagtogs hans pass. Så nu har han inte varit i Bangladesh på tre år och vi får allt mindre att sälja och jag måste hela tiden skjuta till pengar för att vi inte ska gå i konkurs, fortsätter hon.

Christina har länge haft ett stort intresse för den sydasiatiska kulturen. Under mer än 30 år reste hon runt i olika länder i området för att studera, arbeta och forska. I Bangladesh lärde hon känna Sirajul.

När hon senare beslöt att förverkliga sin dröm, att öppna en butik i Stockholm med försäljning av tyger från Bangladesh, handplockade hon Sirajul som butiksförsäljare och inköpare.

– Affären bygger på att han har åkt runt på landsbygden i Bangladesh och köpt tyger av hantverkare, som små kvinnokollektiv. Det är en uppgift som bara Sirajul klarar, eftersom det kräver att man kan språket, har rätt kontakter och känner till kulturen där, säger Christina.

– Vi hade stora planer på hur vi skulle utveckla verksamheten när Migrationsverket meddelade sitt beslut. Sedan dess har vi i stället tvingats lägga all kraft på att överklaga det och försöka få beslutet ändrat.

När butiken öppnade 2011 så hade han tackat ja till en 75-procentig anställning med kollektivavtalad lön.

För Sirajul betydde flytten till Stockholm att han fick möjlighet att skapa sig en ny tillvaro i Sverige, samtidigt som han kunde bidra till familjens försörjning i hemlandet. Han visste att det på sikt fanns en chans att han skulle få permanent uppehållstillstånd i Sverige, och att det då även fanns en möjlighet för hans fru och son att flytta hit.

Juridisk hjälp har kostat mycket pengar och nu hotas butiken av nedläggning

Sirajul trivdes snart bra i Sverige, han pluggade svenska och fick nya vänner. Problemen började när han efter fyra års anställning, med löfte om en fortsatt anställning, utnyttjade rätten att söka permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Läs mer: Spotifys anställda riskerar utvisning

Helt oväntat kom då besked om att hans ansökan hade avslagits och att han skulle utvisas fyra veckor senare. Anledningen var att han under sina fyra år som anställd i Sverige hade tagit tjänstledigt, i sammanlagt tre och en halv månad, för att vara med sina svårt sjuka föräldrar i Bangladesh.

– Jag har verkligen tagit reda på vad som gäller och vet att vi har gjort rätt, säger Christina.

Hon är väldigt upprörd över hur Migrationsverket har hanterat Sirajuls ärende och därmed honom. Liksom över vilka följder det har fått för henne själv och butiken.

– Den juridiska hjälpen har kostat mig mycket pengar och nu hotas butiken av nedläggning. Men det värsta är nog att jag har tappat tron på vårt rättssystem. Vi har följt alla regler och de har gjort fel, ändå ändras inte beslutet. Det är ju helt horribelt.

Nu har det gått tre år sedan Sirajul senast träffade sin cancersjuka mor, sin hustru och son. Han förklarar att han fick en chock när han insåg att Migrationsverket inte skulle ändra beslutet.

– Det är inte rättvist. Jag trodde inte det kunde gå till så här i Sverige, säger han.

Christina tillägger:

– Politikerna pratar mycket om integration. Sirajul har en speciell kompetens som behövs för att jag ska kunna driva butiken. Nu har han varit här i mer än sex år och skött sig klanderfritt, jobbat, betalat skatt och aldrig tagit emot några bidrag. Ändå ska han utvisas, det är inte klokt.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

 • Läs även...

  Kön avgör startups framgång

  Startups drivna av kvinnor är mer framgångsrika – om de backas upp av andra kvinnor.

 • Läs även...

  Ingen a-kassa utan arbetsgivar­intyg

  Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.

 • Läs även...

  Unionen vann i EU-domstolen

  Efter sex år kom avgörandet. EU-domstolen går på Unionens linje och slår i dag fast att uppsägningstiden för äldre gäller även efter övergång av verksamhet. Utgången kommer att få stor betydelse i hela Europa.
  – Det känns oerhört glädjande och efterlängtat, säger David Hellman, förbundsjurist på Unionen.

 • Läs även...

  "Myt att las inte fungerar"

  Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

 • Läs även...

  Ovissheten på Radiotjänst gjorde många sjuka

  I slutet på januari blev det klart att Kiruna får 120 statliga ersättningsjobb för de tjänster som försvinner när Radiotjänst läggs ner. Men framtiden för dem som förlorar sina jobb är fortfarande mycket oviss.

 • Läs även...

  Så blir jobbpolitiken

  Uppgörelsen mellan de fyra partierna – Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – som ligger till grund för fredagens val av Stefan Löfven till statsminister innehåller ett antal punkter som rör arbetsmarknaden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.