Annons
Annons
 • Tvåbarnspappan Carl-Michael Bergman har aldrig anmält vab, men vobbar ibland. Foto: Andreas G Warne

Vabba stora barn?

Publicerad 24 februari 2014, kl 09:08

För stora barn för att vabba – men för små för att lämna hemma själva? Trodde du ja. Många har missat möjligheten att vårda barnen trots att de är över tolv år.

Att du kan vara hemma från jobbet för att ta hand om ditt sjuka barn, eller vabba som vi oftast säger, och få ersättning från Försäkringskassan är något som de allra flesta småbarnsföräldrar känner till. Om inte blir man varse om det när barnet börjar på dagis och förkylningarna avlöser varandra.

Vad många däremot inte tycks veta är man kan få tillfällig föräldrapenning när äldre barn blir sjuka, även om reglerna ändras samma dag som barnet fyller 12 år. Det visar en undersökning som Kollega har gjort, där det är 45 procent som säger att de önskar att det fanns en möjlighet att vabba barn mellan 12 och 18 år.

– Många känner nog inte till att möjligheten existerar, i alla fall så använder sig få av den. På ett år är det cirka 40 000 barn i åldern 12 till 16 där föräldrar har anmält vård av barn. Jämför det med 650 000 barn i åldern 0 till 12 år, säger Niklas Löfgren, familje­ekonomisk talesman på Försäkringskassan.

Läs mer: "Har aldrig anmält vab"

Det finns flera skäl, förutom okunskap, till att föräld­rar inte lika ofta anmäler vab för större barn. Stora barn blir inte sjuka lika ofta som förskolebarn och förkylda tonåringar både kan och vill vara hemma själva, i alla fall ibland. Niklas tror också att många föräldrar tar kompledigt, flexar eller jobbar hemma när barnen är sjuka. En uppfattning som stämmer rätt bra med resultatet i Kollegas undersökning. 61 procent svarar att man låtit barnen i åldern 12 till 18 år vara hemma själva när de varit sjuka. 37 procent har jobbat eller ”vobbat” hemma och 10 procent har tagit ut en semesterdag för att kunna pyssla om sitt sjuka barn.

Det går alltså att begära tillfällig föräldrapenning för barn mellan 12 och 16 år, i vissa fall ända fram till 18 år. Men med en avgörande skillnad som inträder när barnet fyller tolv:

Innan dess är det föräldern som bestämmer om vabbandet är nödvändigt. Först efter en vecka vill Försäkringskassan ha ett läkarintyg. Men för barn som fyllt tolv krävs läkarintyg redan från första dagen. Det är läkaren som avgör om barnet behöver ha en vuxen hos sig.

Mats Matsson, verksamhetschef på Försäkringskassan, säger att det kan handla om feber eller benbrott för att doktorn ska anse att barnet inte bör vara ensam hemma. Åkommorna behöver inte vara livshotande eller kräva sjukhusvård, som vissa föräldrar tycks tro.

– Ta körtelfeber som är rätt vanlig bland ungdomar, eller vattkoppor som även äldre barn kan drabbas av, då kan man bli riktigt risig. Men det är läkaren som avgör om barnet behöver tillsyn och vi beslutar om ersättning. Så klart att vi kan neka men jag känner faktiskt inte till att det har hänt, lagstiftningen är generös i det här avseendet.

Läs mer:

Vabba eller vobba? 

Allt du behöver veta om vab

Vabba 12-16-åringar

 • Om barnet blir sjukt och inte klarar sig själv kan du få tillfällig föräldrapenning.
 • För att du ska ha rätt till ersättning krävs det att en läkare anser att barnet behöver tillsyn av en vuxen. Du får då ett läkarintyg som du skickar till Försäkringskassan. Intyg krävs redan från första sjukdagen. Du kan även få tillfällig föräldrapenning om du följer med barnet till läkare.
 • Om barnet har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning kan Försäkringskassan i förväg besluta om att ni ska omfattas av den tillfälliga föräldrapenningen.
 • Försäkringskassan lämnade förra året in som förslag till regeringen att åldersgränsen ska höjas från 16 till 18 år. Ännu har inget beslut fattats. Men om barnets liv är i fara kan man redan nu få ersättning fram till det att han eller hon fyllt 18 år.
 • På forsakringskassan.se kan du läsa mer om vad som gäller vid vård av barn och hur du gör för att få tillfällig föräldrapenning.

Vabba 16-18-åringar

 • För att få tillfällig föräldrapenning för ett barn som fyllt 16 krävs det att barnet omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Läs mer om det på Försäkringskassans hemsida.
Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
 • Läs även...

  Corona: Vab och vobb ökade förra året

  Både vab och vobb ökade under förra året på grund av coronapandemin. Det är framför allt fler kvinnor som i större utsträckning än tidigare jobbar parallellt med att de tar hand om sina sjuka barn, visar en undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.

 • Läs även...

  Chefen gnällde varje gång Jonas vabbade

  När Jonas vabbade som mest var han inte på jobbet en hel arbetsvecka under fyra månader. När han skulle ringa jobbet och säga att det var dags igen var chefen allt annat än nöjd.

 • Läs även...

  Debatt: Funktionsnedsatta kan jobba efter egen förmåga

  Flera förslag i utredningen om sjukersättningen kan bidra till att en ökad andel personer med funktionsnedsättning kan arbeta utifrån sin förmåga. Du som är fackligt aktiv kan också göra mycket för att bidra till att fler får jobb, skriver DHR.

 • Läs även...

  Regeringen föreslår höjd sjukpenning

  Sjukpenning även efter 365 dagar, flexiblare regler för deltidssjukskrivna och höjt ersättningstak. Regeringens budgetförslag om ändringar i sjukförsäkringen välkomnas av Unionen.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.