Vad krävs för att få jobb idag?

Publicerad 19 februari 2016, kl 11:21

Idag räcker det inte ens med lång utbildning och arbetslivserfarenhet för att få jobb i Sverige eller västvärlden. Man måste ha rätt utbildning, rätt sorts arbetslivserfarenhet, rätt personlighet och bra kontakter. Störst chanser har man om man är släkt med någon toppolitiker eller näringslivstopp och bor i Stockholm.

Men som tur är så räcker det med att få ett jobb med hyfsad lön i 18 månader sen kan man leva på a-kassa och aktivitetsstöd resten av livet under förutsättning att man har varit och är med i a-kassan. Den som har tjänat c a 27000 kr i månaden och jobbat i ett par år får maxbeloppet c a 15000 kr i månaden som arbetslös under förutsättning att man är inskriven på arbetsförmedlingen och deltar i meningslösa arbetsmarknadsåtgärder. Fördelen är att man slipper stress och övertid. Arbetsmiljön lär heller inte vara så inspirerande, räkna inte med bra ergonomi och kollegor. Det går heller inte att ta semester hur som helst eller åka var som helst, max 20 dagar och risk att få kallelse hem i brevlådan. Flextid kan du också glömma. Ibland kan någon från Arbetsförmedlingen komma och göra en närvarokontroll. Det liknar mer en öppen anstalt och samhällstjänst att vara arbetslös i Sverige men man minskar ändå risken betydligt när det gäller belastningsskador, psykosomatiska besvär och stressrelaterad ohälsa. Sitt av tiden och lev på aktivitetsstöd till pension, inget fel med det när det ändå är snudd på omöjligt att erhålla en anställning. Annat var det förr när företagen skrek efter arbetskraft, tiden före globalisering och konkurrens från låglöneländer.
//Sveket

Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.