Annons

Vad krävs för att få jobb idag?

Publicerad 19 februari 2016, kl 11:21

Idag räcker det inte ens med lång utbildning och arbetslivserfarenhet för att få jobb i Sverige eller västvärlden. Man måste ha rätt utbildning, rätt sorts arbetslivserfarenhet, rätt personlighet och bra kontakter. Störst chanser har man om man är släkt med någon toppolitiker eller näringslivstopp och bor i Stockholm.

Men som tur är så räcker det med att få ett jobb med hyfsad lön i 18 månader sen kan man leva på a-kassa och aktivitetsstöd resten av livet under förutsättning att man har varit och är med i a-kassan. Den som har tjänat c a 27000 kr i månaden och jobbat i ett par år får maxbeloppet c a 15000 kr i månaden som arbetslös under förutsättning att man är inskriven på arbetsförmedlingen och deltar i meningslösa arbetsmarknadsåtgärder. Fördelen är att man slipper stress och övertid. Arbetsmiljön lär heller inte vara så inspirerande, räkna inte med bra ergonomi och kollegor. Det går heller inte att ta semester hur som helst eller åka var som helst, max 20 dagar och risk att få kallelse hem i brevlådan. Flextid kan du också glömma. Ibland kan någon från Arbetsförmedlingen komma och göra en närvarokontroll. Det liknar mer en öppen anstalt och samhällstjänst att vara arbetslös i Sverige men man minskar ändå risken betydligt när det gäller belastningsskador, psykosomatiska besvär och stressrelaterad ohälsa. Sitt av tiden och lev på aktivitetsstöd till pension, inget fel med det när det ändå är snudd på omöjligt att erhålla en anställning. Annat var det förr när företagen skrek efter arbetskraft, tiden före globalisering och konkurrens från låglöneländer.
//Sveket

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.