• Hypnos - räknas det som friskvård? Ja, det beror på om du är gravid eller inte, enligt "förmånsnörden" August von Sydow. Foto: Pressens bild, arkivbild från 1951

Vad räknas som friskvård - här är listan

Publicerad 20 augusti 2015, kl 14:41

Nej, parfym räknas inte som friskvård - däremot örtbad. Hypnos är ok för gravida men inte för getingfobiker. Ett företag som arbetar med förmåner har tagit fram statistik på utgifter anställda lyckats få friskvårdsbidrag för samt vilka de nobbats ersättning för.

Öl, taxi och fika må vara saker som själen mår bra av, men skatteverket har inte samma syn på dessa aktiviteters friskvårdande verkan som de förhoppningsfulla anställda - som skickade in kvittona.

Inte heller parkeringsbiljetter, sånglektioner, kläder eller fiskpedikyr fick godkänt enligt företaget Benify, som administrerar och utvecklar förmåner åt en halv miljon anställda i Sverige och har full koll på vad skatteverket tillåter avdrag för.

–  Den senaste tiden har vi haft diskussioner kring det här med träningsappar. Än så länge befinner sig träningsappar i en gråzon, eftersom skatteverket anser att fler kan använda sig av din yoga-app, till exempel, säger August von Sydow, som kallar sig förmånsnörd.

–  Möjligheterna hur friskvårdsbidraget kan användas har breddats otroligt på senare år.

Bastubad, cheerleading, fäktning och ”hypnobirthing” – en slags hypnosterapi för gravida par – är  till exempel ok som friskvård numera. Likaså qi gong, zonterapi och örtbad.

Golf, ridning, segling och utförsåkning klassas däremot inte som friskvård och är därmed inte avdragsgilla. Motivet till undantaget var att sporterna ansågs för exklusiva och svårtillgängliga när beslutet togs 1988.

Sammanlagt får 2,7 miljoner anställda 4,2 miljarder i friskvårdsbidrag varje år enligt Benify.

Ok/inte ok

Tio aktiviteter som fått nobben:

 1. Öl
 2. Taxi
 3. Parkeringsbiljetter
 4. Hypnos för getingfobi
 5. Sånglektioner
 6. Kläder
 7. Fika
 8. Parfym
 9. Fiskpedikyr
 10. Sambons gymkort

Tio godkända aktiviteter:

 1. Bastubad
 2. Cheerleading
 3. Fäktning
 4. Hypnobirthing
 5. Rullskridskor
 6. Ljusterapi
 7. Pausgympa
 8. Örtbad
 9. Qigong
 10. Zonterapi
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Nu blir golf friskvård

  Fler sporter omfattas nu av friskvårdsbidraget. Det innebär att det går att bekosta exempelvis golf och ridning med pengar från arbetsgivaren.

 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.