Annons
Annons

Vadå göra en sak i taget?

Publicerad 3 december 2012, kl 10:31 Uppdaterad 3 december 2012, kl 10:34

Min man har gjort en skrivplats åt mig inne i sovrummet, köpt en fin gammal sekretär via Blocket av en gammal tant i Täby. Han bar in en stol och köpte en fin lampa till mig. Trots det sitter jag aldrig där och skriver.

När det klagades på att jag trots min fina plats i sovrummet ändå skriver i köket skrek jag "jag kan inte skriva om det är alldeles tyst och inget händer". Så jag fortsätter att skriva i köket där alla barnen pratar och leker och väsnas och sjunger och alla alltid har en massa hög musik på. Jag vet att det beror på att jag de senaste 13 åren alltid jobbat mitt ibland alla barnen, så nu är jag präglad av det. Jag kan inte få ro om det inte är folk som stojar runt omkring mig. Böckerna jag skriver just nu blir till på kaféer och köpcentra, det går inte att skriva i ett tyst ensamt rum.

Detta att jag i så många år har fått så mycket gjort samtidigt som en massa barn växt upp runt mig gör att jag har en extremt god förmåga att göra många saker samtidigt. Jag kan till exempel utan problem sitta och svara på mejl samtidigt som jag sitter i ett möte. Jag lovar, jag hör er också, brukar jag säga. Jag kan även ta telefonsamtal som kommer in under ett möte utan att missa det som de andra säger.
Detta anses inte riktigt friskt och tillhör naturligtvis inte god hyfs.
Jag har svårt att hantera folk som är långsamma, som inte kan göra fler saker samtidigt. Jag har också svårt för folk som inte kan acceptera att jag multitaskar, som inte litar på att jag kan ta in info från fler håll samtidigt.

Medan jag skriver denna text så kollar jag Ticnet för att köpa biljetter till min dotters julkonsert samt att jag kollar om biljetterna till Thorsten Flincks uppsättning av Paria på Teater Brunnsgatan Fyra ligger ute till försäljning. Jag lyssnar även på Kate Bush för att en gång för alla avgöra hennes tio i topp-lista till en artikel i Mama. Är det Wuthering Heights som hon slog igenom med när hon var tonåring eller är det Running up that hill som är hennes bästa låt? Jag passar på att kolla Amazon också, jag är ute efter en bok av Bill Drummond som heter The Annual report men den finns inte för mindre än 1 500 kronor.

Jag har heller inget tålamod att vänta på folks mejl så jag jobbar enligt fishnet-modellen, det vill säga jag kastar ut fem tio förfrågningar om möte en viss dag och tid och sedan applicerar jag först till kvarn. De som sedan svarar för sent blir ofta sura för att jag så snabbt blev uppbokad. Ja, men svara fortare då! Det uppstår mycket friktion mellan en workoholic och en normal, frisk människa som inte kollar mejlen varje minut.

Linda Skugge
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Hurra för gnällspiken

  Det finns inga problem – bara utmaningar. Eller? Allt fler gör nu uppror mot det positiva tänkandets tyranni. Det finns nämligen mycket att vinna på att släppa fram tvivel och negativitet.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Kontorslandskap främjar sexism

  Det råder delade meningar om öppna kontorslandskap. Stressande och högljudda menar kritikerna. Ny forskning visar också att de öppna ytorna kan främja sexism.

 • Läs även...

  När yrket blir din identitet

  Vad arbetar du med? Det är den kanske allra vanligaste frågan i sociala sammanhang. Inte bara omgivningen utan även vi själva bedömer oss lätt utifrån yrket.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.