Annons

Vägledning behövs för knepig ersättning

Publicerad 10 januari 2012, kl 13:45

Förtäckta avgångsvederlag eller en rimlig lojalitetsbonus? Unionen har överprövat flera beslut det egna förbundets a-kassa fattat om medlemmar som fått extrapengar från sina arbetsgivare för att stanna kvar på företag som avvecklats eller flyttat.

Det kan ta flera år innan Unionenmedlemmarna som jobbade på BD Medical får veta om de får någon ersättning från a-kassan eller ej. Flera snarlika ärenden ligger i kammarrätten och ska överprövas till högsta förvaltningsdomstolen i hopp om en rättspraxis.

-  Det är olyckligt att olika a-kassor gör olika bedömningar och det har också förekommit att Unionens a-kassa gjort skillnad mellan medlemmar med identisk situation, säger Conny Andersson, handläggare av tvistiga a-kasseärenden på Unionen  

Problemet uppstår när avvecklande företag vill locka personal att stanna kvar genom lojalitetsbonus eller stanna kvar-bonus. Tidigare var det vanligare med avgångsvederlag, men eftersom vederlaget räknas som lön och innebär längre karens för a-kassa, försöker företagen hitta andra ekonomiska lösningar.

- Vi har ett antal snarlika ärenden som ligger i kammarrätten och ska upp för överprövning i högsta förvalningsdomstolen, säger Conny Andersson.

- Tittar man i regelverket för a-kassan är det otydligt. För att extrapengar ska räknas som en bonus och inte ett avgångsvederlag, ska arbetsinsatsen skilja sig markant från det normala, till exempel kan det finnas uppsatta mål att klara av.

- Vi vrider och vänder på hur vi ska hantera den här frågan som förbund. Hittills har vi gått den rättsliga vägen, men vi skulle också kunna verka förhandlingsvägen för att det görs andra typer av avtal.

Ett sätt att komma runt problematiken är att de anställda som stannar får en faktisk löneökning i stället, även om den lösningen kostar företaget mer. Ett annat sätt är att ge de uthålliga ett vanligt avgångsvederlag.

- Då vet de anställda i alla fall vad som gäller, säger Conny Andersson.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Unionen stämmer färre

  Nya regler, högkonjunktur och avtalsrörelse kan vara orsaken till att färre företag stäms av Unionen i år.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.