Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Vägrade konkurrensklausul - fick sparken

1,5 miljon kronor i vite. Det var en anställd på en hårklinik tvungen att betala om hon började jobba hos en konkurrent fem år efter sin anställning. När kvinnan vägrade skriva under konkurrensklausulen blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 12 augusti 2019, kl 09:47
Colourbox
Kvinnan jobbade med hårtransplantationer. Colourbox

Unionenmedlemmen arbetade på en hårklinik i Stockholmstrakten och var ansvarig för hårtransplantationer. Efter ett halvår med provanställning övergick tjänsten i februari till en tillsvidareanställning. Kvinnan fick en högre lön men arbetsgivaren presenterade kort därpå även ett nytt anställningsavtal med en anmärkningsvärd konkurrensklausul. Den innebar att kvinnan förband sig att inte arbeta inom hårtransplantationsbranschen på den skandinaviska eller turkiska marknaden fem år efter avslutad anställning på hårkliniken. Vid överträdelse skulle hon betala bolaget 1,5 miljoner kronor i vite.

Kvinnan vägrade skriva på och kontaktade i stället Unionen som konstaterade att konkurrensklausulen både var oskälig i sin omfattning och när det gällde vitesbeloppet. När hon meddelade fackets bedömning blev hon kallad till ett möte på kliniken där hennes chef berättade att klausulen var ett test som samtliga anställda skulle genomgå. Eftersom kvinnan valt att gå till sitt fackförbund i stället för att skriva under kontraktet hade han förlorat tilliten till henne. Unionenmedlemmen ombads därpå lämna ifrån sig dator, nycklar och passerkort. Efter den dagen fick hon varken lön eller semesterersättning från bolaget.

Unionen anser att hårkliniken agerande är att jämställa med ett avskedande och har nu stämt företaget. Förbundet kräver över 210 000 kronor i skadestånd för brott mot las, lagen om anställningsskydd, samt 20 000 kronor för brott mot semesterlagen.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.