• Mannen fick lämna ifrån sig sin tjänstebil direkt under mötet. Foto: Colourbox

Vägrade provisionslön – blev avskedad

Publicerad 19 december 2018, kl 11:35

Byt din månadslön mot provisionslön. Det erbjudandet fick en säljare av sin arbetsgivare. När han tackade nej tog ledningen ifrån honom tjänstebil och arbetsverktyg.

Säljaren arbetade på ett företag som sålde kaminer och sotningstjänster. Mannen hade sin bas i hemstaden Norrköping och hade varit anställd i tre månader när han blev uppkallad till huvudkontoret i Täby utanför Stockholm.

Väl på plats presenterade företagsledningen ett förslag som gick ut på att man hade för avsikt att ändra säljarens månadslön till provisionsbaserad lön alternativt skapa ett upplägg där han blev franchisetagare. När mannen vägrade gå med på de försämrade anställningsvillkoren tog ledningen ifrån honom tjänstebil och arbetsverktyg. Mannen fick ta bussen hem till Norrköping och bolaget upphörde därefter att kommunicera med honom. Säljaren upplevde situationen som mycket obehaglig och kände sig lurad och besviken.

Unionen anser att arbetsgivaren agerande är att jämställa med ett avskedande och har nu stämt företaget för brott mot semesterlagen och las, lagen om anställningsskydd. Förbundet kräver allmänt skadestånd på sammanlagt 145 000 kronor.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.