Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Vägrade sänka lönen - förlorade jobbet

Bli konferensvärd och sänk lönen med 24 000 kronor i månaden. Det erbjudandet fick en rutinerad art director av reklambyrån han var anställd på. När han tackade nej blev han av med jobbet. Unionen har nu stämt byrån för diskriminering.
Ola Rennstam Publicerad 13 maj 2016, kl 16:16

Efter 30 år på en anrik reklambyrå i Stockholm blev mannen i slutet av förra året kallad till ett möte med ledningen. Där föreslog företagets personalansvarige att AD:n skulle säga upp sig och bli frilans. Som plåster på såren skulle byrån stå för aktiekapitalet i hans nystartade bolag. Trots att mannen tackade nej till arbetsgivarens erbjudand återkom ledningen med flera propåer med samma innebörd.

I mitten av mars fick AD:n två omplaceringserbjudanden; det ena innebar att mannen skulle bli konferensvärd på byrån och därmed sänka sin lön med 24 000 kronor i månaden samt få betydande försämringar i sin tjänstepension. Det andra erbjudandet innebar att bli formgivare på ett dotterbolag, en tjänst som han saknade tillräckliga kvalifikationer för. Mannen tackade nej till båda förslagen och blev kort därpå uppsagd på grund av arbetsbrist.

Unionen har nu stämt reklambyrån för diskriminering på grund av ålder. Enligt stämningen beror uppsägningen i själva verket på att företaget vill göra sig av med äldre medarbetare och i stället anställa yngre personer till en betydligt lägre kostnad.

Det visade sig nämligen att företaget hade anställt flera nya AD:s sedan Unionenmedlemmen fick det första erbjudandet om att bli frilans. Därmed anser Unionen att det inte kan ha funnits någon arbetsbrist. Förbundet konstaterar också att de omplaceringserbjudandena som mannen fick inte har varit skäliga. Sammanlagt kräver Unionen närmare 200 000 kronor i skadestånd av arbetsgivaren.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.